Hoe goed gezind was de beurs voor ons in 2023? Kunnen we tevreden zijn met het behaalde resultaat in 2023?

Voor mezelf stond 2023 vooral in het teken van leren en ontdekken. Ik heb namelijk de wondere wereld van de opties ontdekt. Ik was volop gebrand om hier net dat ietsje meer inzicht in te kunnen verwerven om dit op een mooie manier in de eigen portefeuille te kunnen toepassen. Als ik dan kijk naar de aandelen in de portefeuille ben ik een beetje teleurgesteld. Er zitten een paar hele goede aandelen bij die een fijn rendement laten optekenen, maar het merendeel was bijlange na niet zo goed dat wat ik er vooraf van verwachtte.
Doordat ik dan doorheen het jaar vooral op ontdekkingsreis was in de wondere wereld van de opties, en dan vooral ook het experimenteren hiermee, maakt dat er toch nog een beetje rendement is behaald.
Niet elke handeling met opties was succesvol, helemaal niet, ik heb zeker nog een hele weg af te leggen om dit helemaal onder de knie te krijgen. Maar ik ben er ondertussen rotsvast van overtuigd dat dit zeker een mooie aanvulling is in de portefeuille.
Dit maakt ook dat 2024 helemaal anders zal aangepakt worden.
Maar nu even terug naar 2023.

Met een rendement van 15,88% mag ik eigenlijk wel tevreden zijn over het jaar 2023. Zoals eerder al vermeld deden de meeste aandelen het niet zo goed, en bracht het experiment met de opties net wel dat tikkeltje extra. Het rendement had nog wel een stuk hoger kunnen zijn, maar af en toe is het met de opties ook wel stevig misgelopen. Ik had de risico-inschatting nog niet helemaal onder de knie. Door af en toe met de neus tegen de muur te lopen, krijg je een inschatting hoe het niet moet. Het doel voor 2024 is dan ook om het beter te doen.

Als ik mijn eigen portefeuille vergelijk met de grote indexen, moet ik jammer genoeg stevig het onderspit delven als we de vergelijking maken met de MSCI World en de S&P500. Als belegger met ambitie is het doel wel om deze indexen jaar na jaar te kloppen, maar helaas is het dit jaar niet gelukt.
De oorzaak moet ik niet ver gaan zoeken:

  • Teveel mindere goed presterende aandelen in portefeuille
  • De verliezen te lang laten lopen in plaats van deze te stoppen.
  • Experimenteren met opties dat ook niet altijd even succesvol was/is.
  • De grotere posities in de portefeuille die ondermaats presteerden.

Dit alles is de perfecte cocktail om een minder goed rendement neer te zetten. Dus al bij al ben ik op zich nog tevreden met een rendement van net geen 16%.

2024 ga ik totaal anders aanpakken. In de laatste week voor het jaareinde heb ik veel aandelenposities verkocht. Nog enkele aandelen mochten in de portefeuille blijven. Een gedeelte van het vrijgekomen budget is geïnvesteerd in de passieve portefeuille in de vorm van etf’s. Het andere gedeelte houd ik in cash aan om met opties te gaan werken.

De aandelen in portefeuille zijn degene die in 2023 goed presteerden en/of de aandelen waarmee ik al met opties kan werken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.