November is ondertussen al weer achter de rug. We zitten in de laatste rechte lijn van dit jaar. Na de voorbij 3 negatieve maanden, zowel augustus, september als oktober zijn afgesloten met verlies, hebben de posities in november het een pak beter gedaan. De totale portefeuille is er een 5% op vooruitgegaan. Daarmee blijven we nog wel een pak achter op de grote indexen zoals de S&P500 en de MSCI world die er net geen 10% op vooruit gegaan zijn. De oorzaak moeten we hier niet zo ver gaan zoeken. De Aziatische tak van de portefeuille doet het gewoonweg niet goed. Een Alibaba dat geen meter vooruit komt, het Japanse Mirait dat ondanks de heropleving van de Japanse beurs een beetje blijft hangen. Ook Wanhua Chemical doet het tot dusver niet zo best. Ook de grondstoffen deden het wat minder. Samengeteld, een Alibaba voor 17%, is dit toch een kleine 30% van de portefeuille dat in november is achtergebleven op de algemene tendens.

Al bij al doen we het nog steeds vrij behoorlijk. Tot op heden staan we voor dit jaar een 10% in de plus. Met deze prestatie ben ik best tevreden. Ik ben me ook bewust waarom ik achterblijf op de grote indexen. Natuurlijk is dit jaar ook wel een beetje een ontdekkingstocht geweest in het optieverhaal. Een aantal dingen uitgeprobeerd. Sommige transacties liepen zéér mooi, andere transacties gingen grandioos de mist in. Dit heeft ook wel wat invloed gehad op het rendement.

Puur naar de individuele aandelen gekeken, was november best wel een goede maand. Zoals ik eerder al vermeldde doet Alibaba het al een gans jaar niet goed. Ook Lynas Rare Earths heeft nog een stevige inhaalbeweging voor de boeg. Op jaarbasis gekeken staan er toch nog veel aandelenposities in de min. Het werken met opties, ook al was het niet altijd even succesvol, maakt dat er toch nog een beetje rendement is gemaakt. Op dit moment ben ik volop bezig om de ganse portefeuille grondig te bekijken. Er zullen vele aandelenposities, ondanks verlies, geliquideerd worden. Het idee is om de portefeuille op te delen in 3 delen. Een gedeelte van het beschikbare budget in etf’s steken, een ander deel houden om aan stockpicking te doen, en dan enkel een beperkt aantal lijnen. Het derde deel wil ik houden om op een eenvoudige manier met opties te werken. Dat kan gaan van het kopen van een aandeel om hierop gedekte calls te schrijven, maar evenzeer gewoon het kopen van calls en puts. Ik heb nog een 3 weken om me hierop voor te bereiden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.