Eigenlijk is april best een goede maand geweest. De meeste aandelen zijn een beetje op adem gekomen.

De S&P500 en de MSCI WORLD hebben beiden een mooie stijgende curve laten optekenen voor April. Mijn portefeuille daarentegen schrijft weer met rode cijfers. Ook al zijn de meeste aandelen in portefeuille vrij stabiel gebleven en er lichtjes op vooruit gegaan, toch is het eindresultaat voor april negatief.

Ik weet perfect waarom dit is. Alibaba is mijn grootste individuele positie, de positie is groter dan 15% van de totale portefeuille. Als je dan merkt dat Alibaba in april een daling van meer dan 18% te slikken heeft gehad, is het logisch dat de gehele portefeuille er last van heeft.

Alibaba dat met 18% zakt, is goed voor een daling van net geen 3% voor de ganse portefeuille. Daarom is het inderdaad belangrijk om toch meer dan voldoende te spreiden en geen al te grote posities aan te nemen. Ik verwacht uiteraard dat Alibaba in de toekomst terug de weg naar boven vindt, dat de beleggers de weg naar Alibaba terug vinden. Vandaar blijf ik ook trouw aan deze positie in deze grootte. Al bij al is de totale daling maar 1,45%, dus dit wijst er op dat de andere aandelen in portefeuille het wel redelijk goed hebben gedaan in april.

Ook nog even het totale rendementsoverzicht voor april.

Op jaarbasis blijf ik nog wat voorsprong hebben op de grote indexen. Relatief gezien doet de portefeuille het in het 1ste trimester afgerond een 50% beter dan de MSCI WORLD en de S&P 500.

Het eindresultaat op het einde van het jaar zal veelal afhangen van de grote posities in portefeuille zijnde, Alibaba en EQT AB. Wat ik wel probeer te doen is het rendement voor deze posities ondanks de dalingen in de koers wat op te krikken door call opties te schrijven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.