27 april 2022 |

VALKUILEN VOOR EEN BELEGGER!!!!

APRIL 2022

Het huiswerk van een belegger is nooit af. Het is niet enkel op zoek gaan aandelen die een aanwinst kunnen zijn voor de portefeuille, maar ook op zoek gaan naar informatie allerhande.

Om die reden woon ik al wel eens een lezing bij, wanneer de tijd me gunstig gezind is. Afgelopen week had ik het geluk om aanwezig te zijn op een lezing gegeven door een Belgische fondsbeheerder, Nico Goethals, van Aphilion.

Iedere belegger weet ondertussen dat beleggen gepaard gaat met de nodige risico’s. Het verhaal van Nico ging over risicobeheersing, en niet over de risico’s in de markt, maar de risico’s die ontstaan door structurele denkfouten.

We zijn allemaal mensen, en mensen begaan nu éénmaal cognitieve denkfouten. Er zijn veel cognitieve denkfouten die we als mens, en als belegger kunnen maken. Toch zullen er zijn die vaker voorkomen dan anderen.

  • Referentie-effect
  • Afkeer van verlies
  • Bevestiging zoeken
  • Effect van beïnvloeding

REFERENTIE-EFFECT

Wanneer je omwille van een bepaalde gebeurtenis een beslissing neemt, waarbij de beslissing goed uitdraait, kan je je gaan vastklampen aan soortgelijke gebeurtenissen om gelijkaardige beslissingen te nemen.

Voorbeeld:

Omwille van een serieuze koersval, bijvoorbeeld -25% op een paar dagen, neem je de beslissing om dit aandeel aan te kopen. De beslissing om dit te kopen, lijkt een voltreffer, want op korte tijd hersteld het aandeel zich. Als we dan als belegger op zoek gaan naar aandelen die op korte tijd 25% gezakt zijn, om deze dan aan te kopen, zonder gedegen onderzoek, komen we vaak bedrogen uit.

AFKEER VAN VERLIES

Als belegger worden we vaak heen en weer geslingerd tussen verschillende emoties. Van euforie bij stijgende koersen naar in zak en as zitten bij dalende koersen, en omgekeerd. Ook al zegt het gezond verstand dat er structureel iets gewijzigd is in het bedrijf waarvan we een aantal aandelen bezitten en het is niet positief, is het verdomd moeilijk om dit aandeel te verkopen als de positie negatief is, wanneer het aandeel noteert onder de aankoopkoers. We denken dan vaak, het zal wel goed komen, ook al zal vaak het omgekeerde waar zijn.

BEVESTIGING ZOEKEN

Als belegger heb je vaak een systeem uitgedokterd om tot een bepaalde beslissing te komen. Vaak gaan we dan ook op zoek naar bevestiging van de eigen opinie. Als je al langer op de beurs actief bent, kan dit leiden tot favoritisme. Je kan verblind worden voor de gebreken door de liefde voor het bedrijf.

Dit zijn allemaal emotionele gedragen risico’s waaraan we blootgesteld worden, waar iedere belegger vroeg of laat toch eens tegen aanloopt.

EFFECT VAN BEÏNVLOEDING

In een verdere toekomst wordt je vaak in een bepaalde richting geduwd, door de 1ste indruk die je krijgt bij een bedrijf. Blijft steeds kritisch, ook bij aandelen waarvan je in eerste instantie heel euforisch over bent.

HOE KUNNEN WE DIT NU ZOVEEL MOGELIJK VERMIJDEN?

We stellen voor onszelf een bepaald patroon op waar aandelen moeten aan voldoen, alvorens ze in de portefeuille kunnen opgenomen worden. We ontwikkelen onze eigen methode. We stellen beslissingsregels op om over te gaan tot aankoop, maar ook om over te gaan tot verkoop. We testen deze regels uitvoerig om tot correctere inschattingen te komen.

Als we een goede basis gevonden hebben, blijven we constant werken aan de “succesformule” om deze meer en meer te verfijnen.

Door het toepassen van dit systematisch beheer van de portefeuille kunnen we al vele cognitieve denkfouten vermijden.

TIP

Bepaal de beslissingsregels aan de hand van cijfermatig materiaal. Volg de opgelegde beslissingsregels met ijzeren discipline. Volg de resultaten op, jaar na jaar, en stuur bij daar waar het fout loopt. Overschat de eigen mogelijkheden niet, maar stel jezelf blijvend in vraag.

Wat is Risico?

Het echte risico bij beleggen in aandelen kan je pas echt vatten op de long-term. Bekijk de portefeuille op 20 a 30 jaar in plaats van wakker te liggen van de volatiliteit op een korte periode.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.