Al bij al zou je kunnen denken dat de portefeuille het goed gedaan heeft. De beurs in het algemeen heeft er een mooie rit op zitten in januari. Voor de eigen portefeuille is dit helaas niet het geval. De reden is ook wel vrij duidelijk. De actieve portefeuille is eind vorig jaar gekortwiekt en ik ben blijven zitten in het Chinese verhaal. In China blijft evenwel de motor sputteren. De motor geraakt niet vertrokken. Neem dan nog even de blootstelling aan grondstoffen mee, wat het in deze moeilijke uitdagende omstandigheden ook niet zo fantastisch doet, en we weten de oorzaak waarom onze portefeuille het niet zo denderend doet.
Ik heb een opsplitsing gemaakt tussen een passieve portefeuille in ETF’s en een actieve portefeuille in aandelen en opties.

De passieve portefeuille maakt een rendement van 3,48% op maandbasis, wat zéér mooi is, maar deze is nog wat klein en moet nog groeien. Het heeft wel wat invloed op de gehele prestatie maar nog niet zoveel.

De actieve portefeuille noteert een verlies van 4,93%, waarbij al een deel van het verlies rechtgezet is door de opties. Zonder de handel in opties had het verlies nog wel iets groter geweest.

Voor de totale portefeuille gezien, zitten we voor januari dus op een verlies van net iets meer dan 3%.

Om ook in de aandelenportefeuille succesvol te zijn, zal er veel vanaf hangen of China dit jaar dan toch de ommezwaai kan maken en ook een positieve bijdrage kan leveren aan het rendement.

Dus op dit moment 1-0 voor de hangmatportefeuille.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.