WAT HEBBEN WE ALS BELEGGERS ALLEMAAL GEMEEN?


Uiteraard is het éénieders bedoeling om jaarlijks een positief rendement te behalen. Ondertussen zijn er mooie instrumenten op de markt waarbij ieder van ons op een niet zo moeilijke manier rendement kan behalen. Dit kan zelfs zonder extreem grote inspanningen of zonder extreem grote kennis. Op een passieve manier via ETF’s kunnen we gewoon de markt volgen. Doet de markt het wat minder, dan zal de portefeuille het ook wat minder doen, maar doet de markt het goed, dan zal de portefeuille het ook goed doen. Alvorens de eerste stappen te zetten, kunnen we best even een beetje huiswerk maken. Als éénmaal de keuze is gemaakt kost deze methode van beleggen amper 5 a 10 minuten per maand. De enige tijd die dit nog kost is inloggen bij uw broker om opnieuw een deel te investeren. Je kan mijn passieve portefeuille ook volgen.

Nog iets wat de meeste beleggers een klein beetje gemeen hebben, is dat actief beheer. De meesten willen toch nog een beetje budget apart houden om een actieve portefeuille aan te houden met individuele aandelen en opties. Dat houdt de meesten wel scherp en aandachtig.

Ik ben ook uit hetzelfde hout gesneden. Ondertussen ook een stuk van het budget gereserveerd in een passieve portefeuille. Dit budget houd ik aan bij Bolero. Het budget voor de actieve portefeuille, en bij mij is dit dan individuele aandelen aangevuld met opties, houd ik aan bij Lynx. Op deze manier kan ik een beetje vergelijken op het einde van het jaar of de passieve portefeuille het beter doet dan de actieve portefeuille.

ACTIEVE PORTEFEUILLE

Sinds de laatste week van vorig jaar heb ik serieus grote kuis gehouden in de individuele aandelenportefeuille. Omdat ik gedurende het ganse jaar 2023 veel heb bijgeleerd over het werken met opties leek me dit het ideale moment om de portefeuille op een andere manier te gaan indelen.
Als je kijkt naar de portefeuille op het einde van 2023, dan vind je nog een 19-tal aandelen in de portefeuille terug.
Bij het begin van 2024 is het aantal aandelen in de portefeuille gedecimeerd tot de helft. Nog 9 aandelen maken de dienst uit.
Van de 19 aandelen eind 2023 zijn er 12 verkocht en in de laatste 2 dagen zijn er 2 toevoegingen gebeurd aan de portefeuille.
De grondstoffen in de vorm van Zimplats en Lynas zijn behouden. Het vastgoedbedrijf CTP NV is ook een blijver. Ook al doen Alibaba en Eqt AB het niet echt goed, toch zijn deze gebleven in de portefeuille. Bij beide aandelen kan er gewerkt worden met opties, vandaar deze keuze.
Wanhua Chemical is een blijver omdat ik wel sterk geloof in de heropflakkering van de Chinese Economie, ook al kan het nog langer duren dan 2024 alvorens we daar iets van merken.

Als laatste gebleven aandeel is het Selena Fm, toch wel het beste aandeel in de portefeuille voor 2023 met een rendement van 57%. Hier heb ik een sterk vermoeden dat het einde nog absoluut niet inzicht is. Een zeer fijn bedrijf waarbij ik denk dat het de komende jaren enkel maar kan verbeteren en waarbij ik verwacht dat de aandelenkoers makkelijk een veelvoud van nu kan aannemen.

Er zijn 2 aandelen toegevoegd in de laatste dagen van het jaar. Enerzijds Shopify en anderzijds Realty income. Op het aandeel Shopify kan er gewerkt worden met opties op weekbasis. Het idee hierachter is dus om het aandeel te kopen en dan op weekbasis een calloptie te schrijven.

Realty income, is een vastgoedbedrijf, waarbij er ook kan gewerkt worden met opties op maandbasis, maar de premies zijn niet denderend. Toen ik hier de grafieken bekeek, had ik de indruk dat er nog heel wat progressie in het aandeel zit. Bijkomend een mooi netto dividend rendement van bijna 3% dat op maandelijkse basis wordt uitgekeerd. Omdat ik denk dat er echt een mooie stijging aankomt, heb ik ook een aantal callopties gekocht.

Dus de uitbreidingen in de actieve portefeuille zullen vaak gepaard gaan met het werken met opties of anderzijds met de benadering via de technische analyse.

Het rendement van de actieve portefeuille zal dan ook de optieshandelingen en de individuele aandelen samen zijn. Dit vergelijken we dan met de passieve portefeuille.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.