20 december 2023 | | , , , , , , , ,

PORTEFEUILLE TEGEN HET LICHT HOUDEN.

Hoe belangrijk is het om een moment te kiezen om de aandelen in portefeuille eens opnieuw aan een grondig onderzoek te onderwerpen?
Misschien is het wel hoog tijd om een nieuwe strategie te gaan toepassen. De laatste weken van het jaar lenen zich daar optimaal voor. Op dit moment is er toch weer een kleine eindejaarsrally aan de gang, wat de gedachtegang zou kunnen vertroebelen, maar daar moeten we doorzien, nietwaar?

HOE WAREN DE PRESTATIES HET AFGELOPEN JAAR?

Het jaar is nog niet ten einde, en voorlopig maken we ongeveer een rendement van iets meer dan 15%. Zeker en vast een mooie verdienste, maar toch ben ik niet helemaal tevreden. Als ik naar de portefeuille kijk, is er zeker meer dan diversificatie genoeg. De verdeling tussen Amerika, AziĆ« en Europa is er, waarbij er iets meer Europa dan Amerika is, maar toch zijn de grote drie regio’s bijna gelijkmatig verdeeld. Puur naar individuele aandelen kijkend zijn er wel grotere verschillen. Laat daar nu net het schoentje wringen. Alibaba, EQT AB en Disney zijn samen goed voor circa 45% van de portefeuille, en laat nu net deze 3 toch wel tegenvallen dit jaar en dan vooral Alibaba. Op zich verwonderlijk dat er nog een rendement van +15% kan neergezet worden.

WILLEN WE DEZE WERKWIJZE BLIJVEN HANTEREN?

Dit jaar, 2023, stond vooral in het teken van nieuwe dingen eigen maken. Uiteraard gaan alle nieuwe dingen gepaard met leergeld, ook ik heb af en toe een serieuze flater begaan, een stommiteit begaan, maar het einde van de wereld is dat zeker niet. Op zich ben ik zeker tevreden van de manier waarop ik aandelen selecteer voor de portefeuille, maar er is nog veel ruimte om progressie te maken. Het nieuwe jaar 2024 zal in het teken staan van verandering. Op het moment van schrijven ben ik volop posities aan het verkopen om een nieuwe weg in te slaan. Door al de informatie die ik vergaard heb in het afgelopen jaar is het tijd voor een nieuwe strategie. Om op een goede manier met deze strategie te kunnen starten is het van belang om vele posities te liquideren.

DE NIEUWE STRATEGIE

Ik ga de portefeuille onderverdelen in 3 stukken.

  • PASSIEVE PORTEFEUILLE BESTAANDE UIT ETF’S
  • AANDELEN WAARMEE IK OOK MET OPTIES KAN WERKEN
  • OPTIES

De beurs kloppen is voor velen sowieso een moeilijk verhaal. Dit kan wel eens op jaarbasis gebeuren, maar consequent jaar na jaar is toch al vele malen moeilijker. Werp je oog maar eens op allerhande fondsen die er zijn. Hoeveel van die fondsen kunnen jaar na jaar de beurs kloppen? Heb je al eens gekeken naar de jaarlijkse beheerkosten die ze aanrekenen?

Vandaar de keuze om een stuk van het vermogen te beleggen in een passieve portefeuille. Ongeveer een 50% zal in de loop van komend jaar gealloceerd worden richting de passieve portefeuille. De keuze van etf’s is nog niet helemaal gemaakt, maar het gedacht gaat uit naar een verdeling van 70% in een S&P500 ETF, een 15% in een emerging markets ETF en de laatste 15% in een wereldwijde small caps ETF.

Ongeveer een 35% a 40% van de portefeuille wil ik in aandelen verdelen waarop ik op weekbasis bijvoorbeeld een calloptie kan schrijven. Om hier net dat ietsje extra rendement op te kunnen behalen.

Dan zal er nog een 10% a 15% resteren om volledig richting de optiemarkt te gaan.

Dit zal geleidelijk aan gebeuren. Voorlopig kennen we nog een beetje een eindejaarsrally waarbij de technische analyse voor de korte termijn nog steeds een beetje opwaarts potentieel laat zien. Het zou een beetje gek zijn om dan nu alle aandelen te verkopen. Laten we rustig het juiste moment afwachten om de meeste posities te liquideren.

De Aziatische tak valt dit jaar helemaal tegen. Ik blijf wel overtuigd van de kwaliteit van de bedrijven waarin ik belegd ben, maar voorlopig geven ze me absoluut niet het gewenste resultaat. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze allemaal verkocht worden.
Disney, een grote positie, is ideaal om wekelijks callopties op te schrijven. Als de calloptie gelicht wordt, zal ook deze positie verdwijnen en door iets anders worden ingenomen.

Waar ik wel zeker van ben, ondanks dat ik op dit aandeel niet met opties kan werken is dat het Poolse Selena in portefeuille blijft. In een moeilijke markt, een oorlog in een naburig land bijvoorbeeld, is dit bedrijf een mooie verrassing. Het betere werk in de portefeuille.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.