EEN BELEGGER IS EEN BLIJVENDE STUDENT.

Elke belegger die zichzelf respecteert, probeert op welke manier dan ook bij te leren. Als belegger stopt het “studeren” nooit. Om mee te zijn in het heden om de beslissingen voor de toekomst beter te begrijpen, tracht ik af en toe een lezing mee te pikken, gegeven door de professionelen in de beleggerswereld.

Gisterenavond had ik weer het enorme geluk om een lezing bij te wonen van Tim Nijsmans. Samen met Yoran Brondsema is hij de schrijver van het boek ” de hangmatbelegger “.

In het boek wordt op een vrij eenvoudige manier, en nee je hoeft zelfs niets van beurs en beleggen te kennen, uitgelegd hoe je toch net dat extra rendement kan behalen mits een kleine minieme inspanning.

De naam zegt het zelf al, ” de hangmatbelegger “, is voor de luie belegger. Het is voor de belegger die even een beetje tijd wil spenderen aan het uitzoeken van het juiste instrument, maar ook niet meer dan dat. Beleggen via ETF’s of ook trackers genoemd maakt deze benadering mogelijk. Maak van wat tijd gebruik om uw huiswerk te doen en de juiste keuze te maken in heel het aanbod van ETF’s. Eenmaal de aankoop verricht, kan je zo goed als op je lauweren rusten. De tijd doet de rest. In principe met een goedgerichte keuze, kan je inderdaad afstand nemen van je belegging. Laat deze maar 5 – 10 – 15 – 20 – … jaren lopen zonder er naar te kijken. De enige manier waarop je kan verantwoorden om naar die soort van portefeuille te kijken, is dat je in de loop van de tijd nog wat extra wil bijstorten.

Ga je toch te vaak kijken, verander je weer automatisch van een hangmatbelegger in een actieve belegger. Je merkt een daling op in de markt en besluit maar snel een stukje te verkopen. FOUT !!!!! Niet goed bezig !!!!!

Zoals ik al zei, lees zeker het boek, meer dan de moeite waard. Op een eenvoudige manier wordt uitgelegd waarom je eigenlijk het grootste deel van je vermogen in een ETF zou moeten stoppen. Daarbij krijg je meer dan voorbeelden genoeg aangereikt, waarmee je zeker aan de slag kan gaan.

Een andere tip die ik je kan geven, is om zeker eens een lezing van Tim bij te wonen. Hij vertelt graag, en dat merk je ook als je in de zaal zit. Hij doet dat op zo’n manier dat hij iedereen, of laten we zeggen toch bijna iedereen mee heeft. Bijkomend maakt Tim na de voordracht meer dan voldoende tijd vrij om de vragen te beantwoorden die uit het publiek komen. Ook op die manier kan je met meer dan kostbare informatie huiswaarts keren.

Voorbeeld:

Zou je kiezen voor een Market Weight ETF of een Equal Weight ETF?

Het antwoord van Tim was bijzonder duidelijk:

Bij een equal weight worden de winnaars verkocht en worden de verliezers gekocht. Logisch, niet? De winnaars in de ETF worden groter, en om het equal weight te behouden dient hier een stukje van verkocht te worden. De verliezers worden kleiner en om ook hier het equal weight te behouden, moet je een stuk bijkopen.
Bij een Market Weight ETF is dit niet het geval. Over een langere periode gezien zou normaal gezien de Market Weight het beter moeten doen dan de Equal weight versie.

Surf zeker ook eens naar de website: de hangmatbelegger. Je zal er ongetwijfeld enorm veel tips en tricks tegenkomen om zelfs zonder al te veel kennis mooie resultaten te behalen met beleggen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.