12 oktober 2023 | | , , , ,

DE AANTREKKELIJKHEID VAN JAPANSE AANDELEN OP DIT MOMENT

We hebben al berichten zien voorbij waaien dat de grote Warren Buffet ook een deel van de centen van Berkshire Hataway geïnvesteerd heeft in Japan. Meer en meer lees ik dat ook analisten hun eieren meer in de Japanse schaal leggen. De budgetten worden meer en meer weggetrokken uit de Europese markt en geshift naar de Japanse markt.

WAAROM?

De Nasdaq doet het nog wel beter, maar de Japanse aandelen overtroeven op dit moment met glans de Amerikaanse en de Europese aandelen.

Een cocktail van een ruimer monetair beleid, een mooie winstontwikkeling en een sterkere economische groei is het vuur dat de Japanse aandelen zo interessant maakt. Bijkomend is de Japanse Yen verzwakt in vergelijking met de Amerikaanse dollar.

Joost Leenders, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot Kempen duidt op het feit dat de winstverwachtingen, alhoewel dikwijls naar boven toe bijgesteld, in Japan realistischer zijn dan in de VS of Europa. In de VS en Europa zijn de winstverwachtingen te hoog gespannen met de negatieve economische vooruitzichten die op de loer liggen.

BELEGGEN IN JAPANSE AANDELEN

Wel een kanttekening maken indien je individuele aandelen wil oppikken in je portefeuille. Kies de meest interessante broker. Beleggen in Japanse aandelen kan behoorlijk duur uitvallen naar kosten toe, zeker als je met een kleiner budget werkt.
Bij Bolero bijvoorbeeld is de Japanse markt enkel offline beschikbaar, dus enkel orders te plaatsen via telefoon. Hiervoor is de kost 1% van de inleg met een minimum van €75. Dus voor een transactie (kopen en verkopen) betaal je al minimum €150 zonder de beurstaksen.
Via Lynx is het tarief 0,15% met een minimum van 1000 Japanse Yen. (wisselkoers is momenteel ongeveer 158 Japanse Yen voor 1 euro, dus een transactie is circa minimum 7 euro)

Bij Saxo is het ook 0,15% met een minimum van 1500 Japanse Yen.

Vergelijken loont dus zeker de moeite.

Ik heb zelf al enige tijd Mirait Holding in portefeuille, een Japans bedrijf actief in volgende segmenten:

  • ICT – oplossingen: wifi-oplossingen / slimme kantoren / cloud / software …
  • Milieu en sociale innovatie: milieubehoud / alternatieve energie / sociale infrastructuur
  • Mobiele netwerken: basisstations / indoor basisstations / blinde vlekken vermijden
  • Communicatie-infrastructuur: aanleg van vast netwerk / problemen herstellen, oplossen

bron: IEX.NL, column van Joost van Leenders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.