11 oktober 2023 | | , , , ,

ZORGVULDIG KIEZEN IN EEN MARKT DIE GEEN RICHTING AANGEEFT.

De meeste beleggers weten het nu even niet meer. Het is ook moeilijk om aan stockpicking te doen als we niet weten welke richting we zullen uitgaan.
Welke richting kiest de markt?

Ook de analisten tasten in het duister, maar af en toe kom je eens een artikel tegen, dat na een paar keer lezen, toch wel enige duiding geeft wat we kunnen verwachten.
De markt begint het door te hebben dat de hogere rente voor een bepaalde niet zo korte periode een feit zal zijn.
De reële rente staat op de meeste plaatsten positief, waardoor de risicopremie die beleggers verwachten van aandelen hoger is.
Ik probeer vooral te beleggen voor de lange termijn, maar weet dat voor de korte termijn de aandelenmarkten stevig onder druk staan en dat hier niet zo snel verandering in zal komen.
Meestal krijgen we op het einde van het jaar de zogenaamde “eindejaarsrally”. Ook dit jaar behoort dit tot de mogelijkheden, maar staar je hier vooral niet blind op. Naar 2024 zal de verwachte groeivertraging geen positief nieuws zijn voor de aandelenmarkten en de koersen van menig bedrijf.

KIES VOOR KWALITEIT

Ga op zoek naar bedrijven met een stevige marktpositie en prijszettingsmacht. Zoek naar de bedrijven die het voordeel hebben van de zogenaamde “MOAT”.
Een gezonde balans is in tijden van hogere rente gewoon een must. Als dan ook de cashflow aan de gang blijft, hebben we misschien wel de belangrijkste componenten genoemd om een juiste selectie te kunnen maken.

Bedrijven hebben vandaag de dag te maken met hogere rente (positieve reële rente), hogere onkosten (verhoging van de lonen, nutsvoorzieningen) en blijvende investeringen en innovaties wat maakt dat de marges onder druk staan. De kwalitatieve bedrijven zullen overeind blijven, en de zwakkere broertjes zullen verdwijnen.

Het lijkt dan ook een minder goed idee om te beleggen in de brede markt, een volledige sector of een volledige regio. De kunst is om echt op zoek te gaan naar het beste van het beste.

WELKE SECTOR?

Idealiter kiezen we voor een sector die minder onderhevig is aan de hevig op- en neergaande beweging van de markt. Infrastructuur is in deze benadering van de markt misschien wel een interessante sector om eens te bekijken. Alles wat bijvoorbeeld met nutsvoorzieningen te maken heeft, kan interessant zijn. Als we dan ook een kijkje nemen naar het vastgoed, ja hier ben ik weer, vinden we vaak bedrijven met een solide basis, een solide balans die dan ook nog eens een fijn dividend uitkeren. Veel van de vastgoedbedrijven zijn gedumpt, en noteren nu aan bradeerprijzen. Ook hier is het de kunst om voor het beste van het beste te gaan.

Voor mezelf na een beetje onderzoek te doen springen er op vlak van vastgoed 2 bedrijven uit op dit moment.

Allied properties in Canada en Grand City properties noterend op Xetra.

Bron: cashcow.nl / interview met Fabiana Fedeli (M&G) door Eddy SCHEKMAN

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.