9 oktober 2023 | | , , ,

WELKE RICHTING KIEST DE MARKT?

HOE ZULLEN DE MARKTEN EVOLUEREN?

Mijne glazen bol is kapot, en ik ga deze zeker niet laten maken. Wie weet wat de markten in de toekomst gaan doen? Niemand die met volle zekerheid kan zeggen wat er gaat gebeuren. Aan de hand van de beschikbare informatie en de opgebouwde ervaring ( het verleden herhaalt zich keer op keer) maken de professionele analisten een inschatting wat de markt zal brengen. De economische insteken wordt gekoppeld aan de politieke achtergronden, het beleid door de financiële instellingen. De prestaties van de bedrijven wordt bekeken. Dit alles samen wordt in één puzzel samengelegd. Elke analist bekijkt dit door zijn eigen bril, waardoor er vaak verschillende meningen, verschillende verwachtingen ten tonele verschijnen.
Als het voor de professionele analisten al zo moeilijk is, hoe gaan wij als kleine individuele belegger een inschatting kunnen maken van wat de markt in de toekomst zal doen. Begin er niet aan, dat is gewoon onbegonnen werk.

DE SITUATIE VANDAAG?

De markten stuiteren elke richting uit, een botsbal is er niets tegen. Menig belegger weet op dit moment van geen hout pijlen maken.
Wat doe ik dan?
Voorlopig heb ik nog geen extra aankopen voor de portefeuille verricht. Ik heb geen idee wat ons de komende tijd nog te wachten staat. Ik probeer wel zoveel mogelijk financiële websites te bekijken om een beeld te vormen van hoe doorgewinterde economen de situatie inschatten. Op dezelfde websites kan je vaak ook de mening van analisten terugvinden.
Op die manier probeer ik te ontdekken op wat de voorspellingen, de verwachtingen gebaseerd zijn. Klinkt de uitleg plausibel? Blindelings meegaan in een verhaal van een econoom, van een analist zal ik niet doen. Want op zich geen enkele professional heeft het fout, in elk verhaal zit wel een stuk waarheid in. Leg als belegger zelf de puzzel, wat verwacht ik de komende weken, de komende maanden, tot zelfs de komende jaren?
Waar gaan we naartoe in de komende periode?
Het antwoord dat je hierop denkt te weten, zal leiden tot jouw beleggingsbeslissingen.

Vandaag is het duidelijk dat er geen richting is. Er zijn veel tegengestelde signalen. De langetermijnrente bereikt hoge niveau’s. Ondanks het zakken van de inflatie zien we hier nog niet direct verandering in, wat toch wat onrust veroorzaakt op de markten.
De Europese economie zit in het slop, in een recessie terwijl de Amerikaanse economie de verwachtingen wel klopt. Dit terwijl de rente in Amerika al het meest omhoog gezet is.

De impact van de hogere rentes is op dit moment nog niet voelbaar, nog niet aanwezig in de markten volgens een aantal analisten. Ze stoelen dan op het feit dat bedrijven hun uitstaande leningen (schulden) nog tegen een aannemelijke lage rente hebben kunnen herfinancieren. Hierdoor zijn ze niet onmiddellijk geïmpacteerd door het verhogen van de rente.
De gezinnen teren nog voor een stuk op de toestoppingen van allerhande steunmaatregelen, waardoor ook hier het uitgavepatroon in stand kan blijven, althans op dit moment toch.
Een analist van strate street merkte op dat de beleggers in een tweestrijd verwikkeld zijn. Hij bekomt dit besluit door de handel in ETF’s in Europa te bekijken voor de maand september. De belegger gaat tegelijkertijd en voor risico en voor veiligheid. Goud wordt gedumpt, terwijl de technologie-aandelen en de defensievere staatsobligaties veel beter in de markt lagen.

De berichten die dan weer uit de hoek van Columbia Threedneedle komen, zouden voor 2024 gunstig moeten zijn voor aandelen. Hier wordt geopperd dat de FED de rente met 2% laat zakken in 2024.

Fidelity denkt dan weer eerder aan een recessie in 2024, omdat veel Amerikaanse bedrijven hun schuld nog moeten herfinancieren. De verwachting leeft dat dit tegen een pak hogere rente zal gebeuren dan waartegen ze nu geleend hebben. Het gevolg laat zich al raden, dit is nadelig voor de economische groei, vandaar de vrees voor een recessie.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal van 2023 met de helft afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Ook in Duitsland wordt niet veel meer gebouwd. Dit alles is dan weer geen positief nieuws. De bouwsector is een goede indicatie omtrent hoe goed of hoe slecht de economie presteert, wat dan een tijdje later zichtbaar is in het sentiment op de beurzen.

Dus veel verschillende inzichten, waarbij als we naar de analisten van de verschillende beurshuizen luisteren we telkens een andere insteek krijgen. Dit maakt dat ik vandaag ook niet bezig ben met nieuwe aankopen, de huidige aandelen in de portefeuille lijken me meer dan voldoende.


WAT DAN WEL?

Ik maak van dit moment gebruik om verschillende sectoren te bekijken en daar een kwantitatieve selectie op uit te voeren. Door heel veel bedrijven te vergelijken in een bepaalde sector proberen om volgens mijn eigen criteria de beste er uit te halen. Of dit dan ook effectief de beste zijn, laat ik in het midden, dat zal de toekomst uitwijzen.
Ik ben onlangs begonnen met de vastgoedsector. Deze sector is zwaar onderuit gegaan, zo goed als alle bedrijven in deze sector zijn stevig in waarde gedaald. We weten dat oplopende rentes een negatief effect heeft op de beurskoers van vastgoedbedrijven. Zolang hier geen beterschap is, zal de malaise in de sector nog wel wat blijven voortkabbelen. Wil dat dan zeggen dat de bedrijven van de éne op de andere dag rommel zijn? In mijn ogen niet, de goede bedrijven zijn nog altijd goede bedrijven. Ik heb een 260 vastgoedbedrijven geanalyseerd op de 7 criteria die ik belangrijk acht om de kwaliteit van een bedrijf te kunnen vaststellen.

Uiteindelijk heb ik in deze oefening er 2 geselecteerd waarvan ik denk dat deze een plaats in de portefeuille verdienen. Let wel, we zitten voor wat betreft vastgoed nog altijd in een downtrend/tradingmarkt. Zijn we al helemaal uitgebodemd, of kunnen we nog een stukje lager? Ook dit is een vraag waar we het antwoord niet op kunnen geven. Ik benader de markt vandaag nog wel aan de voorzichtige kant. Ik wil deze bedrijven wel in portefeuille, maar mogelijks door een voorzichtige limietorder in te stellen, kan ik het aan een discount van 10% of zelfs nog 20% verwerven van de huidige koers. Het is niet omdat de koers nog maar op 30% staat van de prijs van bijvoorbeeld 2 jaren geleden dat de koers niet meer kan zakken.

Op de beurs van Toronto kwam ik Allied properties tegen, waarvan de fundamentele analyse me toch wel goed bevallen is. Op de Xetra kwam ik Grand City properties tegen, een Luxemburgs bedrijf vooral actief in Duitsland en Londen. We lazen dat het in Duitsland met de bouw en vastgoed niet zo goed gaat, dus ook hier, kunnen we een limietkoers inzetten nog een stukje onder de huidige prijs.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.