Het spijtige is dat we wederom in herhaling moet vallen. Ook september was een niet zo fijne maand voor mijn portefeuille, en voor de wereldmarkt in het algemeen. De eerste dagen van oktober lijken niet veel beterschap te brengen, helaas.
Van augustus weten we dat de beurzen in het algemeen een beetje achteruit zijn gegaan, maar de eigen portefeuille net dat ietsje meer.
Voor september gaan we met zijn alle stevig achteruit. De S&P500 geeft een volle 5% prijs op 1 maand. Dan kan je alvast een idee vormen van hoe het met het sentiment op de beurs is gesteld. Als dan jouw eigen portefeuille ook een daling meemaakt, hoef je je absoluut nog geen zorgen te maken. Dit is een normaal scenario.

Op zich als we naar het ganse jaar 2023 gaan kijken tot op dit moment, doet de portefeuille het nog zo slecht niet. We blijven met de eigen portefeuille netjes in de buurt van de Msci World en de S&P500. Dit zijn toch wel de indexen waaraan ik mijn eigen portefeuille het meest aan spiegel om te zien of ik goed bezig ben.
Waarom doet mijn portefeuille het soms een pak beter of een pak slechter dan de indexen? Op zich is het antwoord hierop simpel. Ik heb 3 bedrijven waaraan in een stevig percentage heb toegekend in vergelijk met de volledige portefeuille. Voor zowel Alibaba, EQT AB als Disney houd ik een vrij grote positie aan. Deze 3 posities zijn goed voor bijna 50% van de ganse portefeuille. Dat maakt dat een beweging in één van deze aandelen, neerwaarts of opwaarts, snel de richting van de portefeuille voor een groot stuk beïnvloedt. Ik neem hier voorlopig nog vrede mee, maar ik moet dit toch eens bekijken in de komende maanden om in januari hier wat verandering in te brengen.

Eigenlijk al bij al, als je dit jaar bekijkt, gaat het nog wel een beetje. De groene en de rode blokjes wisselen mekaar af. Als we augustus en september bekijken, neemt rood echt wel de overhand. Is dit de voorbode voor een slecht eindejaar, of is dit de stilte voor de opwaartse storm?
Gaan we echt nog verzeild geraken in een stevige recessie? Er is de laatste periode veel gezegd geweest over een “harde” of een “zachte” landing van de economie, en tot en met juli leek er als we naar de beurs keken niet echt veel aan de hand. Nemen we augustus en september zien we overwegend rood, en tot een daling van 5% per maand voor bepaalde indexen. Is dit maar gewoon een kleine normale correctie, of is dit eerder het begin van de dan toch nog “harde” landing?
Ik hoop alvast dat het laatste kwartaal van dit jaar toch nog een positieve afloop krijgt, maar ik ben op mijn hoede om de portefeuille een beetje bij te sturen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.