18 juni 2023 | | , , ,

BELEGGEN IN DE JAPANSE BEURS

Als we naar onze Westerse wereld kijken, zorgt de inflatie in de meeste landen ervoor dat velen met de handen in het haar zitten. De inflatie is en blijft voorlopig nog een groot probleem.

Een duurzame inflatie stimuleert de economie en zorgt ervoor dat centrale banken een normaal monetair beleid kunnen handhaven. De inflatie in Japan is op dit moment mooi onder controle.

In 1990 ging er in Japan alles mis. Maar de beursgraadmeter staat na een indrukwekkende rally van meer dan 20% sinds begin dit jaar op het hoogste niveau sinds 1990.

We kunnen deze rally vergelijken met de Nasdaq in de VS, met dat verschil dat de Japanse bedrijven tegen een lagere beurswaardering noteren dan de Amerikaanse soortgenoten. Neem hierbij dat de economische vooruitzichten voor Japan er beter en beter uitzien, kunnen hier voor de uitgeslapen belegger wel wat kansen om de hoek liggen.

De korte rente noteert in Japan nog steeds onder 0, met als doel om lenen voor bedrijven en de gewone Jan met de pet aantrekkelijker te maken. Een gevolg is wel dat er redelijk wat geld naar het buitenland verhuisd is omwille van de aantrekkelijkere rente in het buitenland in vergelijking met Japan.

De verwachting is dat de obligatieaankopen door de BoJ, nu gedaan om de rente stabiel te houden, zal normaliseren. Hierdoor wordt er gehoopt dat de in het buitenland gestalde cash terug zal keren naar de binnenlandse markt. Dit kan wel eens een gunstig effect hebben op de ondergewaardeerde Yen.

Alles zal afhangen of de inflatie mooi onder controle blijft. Een looninflatie van circa 3% zou het meest interessant zijn. Dit geeft voldoende zuurstof aan de economie omdat de kerninflatie zachtjes omhoog geduwd wordt. Als de inflatie onder de 2% zou komen, is dit nefast voor de economie. Deze zal dan nagenoeg stilvallen en dat is op zijn beurt niet goed voor de beurs.

Bijkomend zou een recessie in de VS ook nog de nodige risico’s met zich meebrengen. De sterke industrie zoals automatisering, robotica elektrificatie en AI zijn zéér export gericht. Wel gaat het gedacht dat de mogelijke recessie in de VS al in de prijzen op de beurs verwerkt is.

Zeker wel iets om van naderbij op te volgen. Hier liggen nog wel wat kansen volgens mij.

BRON: IEX.NL

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.