12 april 2023 | | , , , , , ,

ZIJN JAPANSE AANDELEN AANTREKKELIJK?

Degene die een beetje de wereldeconomie volgen, weten dat de Japanse economie niet de meest sexy economie in de wereld is. Dit is waarschijnlijk zelfs nog te zacht uitgedrukt. Welke Japanse bedrijven klinken hier bij ons als muziek in de oren?

We kennen allemaal wel Sony en Toyota. Voor de wielerfanaten zal Shimano ook nog wel een belletje doen rinkelen, niet?

Kortom ook van de Japanse aandelen hebben we een gelijkaardig beeld als van de Japanse economie. Al dit voelt een beetje oud, verouderd aan waarbij het gedacht is dat er voor beleggers weinig groeikansen voor het rapen liggen.

De meeste beleggers laten deze markt links liggen, ze vinden er niets leuk aan. Maar natuurlijk zijn er anderen, en zeker niet de minsten, die er anders over denken. Berkshire Hathaway, jawel Mr BUFFET himself, wil zijn blootstelling aan Japanse aandelen vergroten. Daarmee blijft hij trouw aan zijn voorkeur voor wat anderen niet leuk vinden.

WAAROM RICHT WARREN BUFFET ZIJN PIJLEN OP JAPANSE AANDELEN?

  • Blootstelling aan iets dat het goed kan doen bij inflatie
  • Een fijn positief klimaat voor grondstoffen
  • Door de jaren heen een verbeterende winstgevendheid en efficiëntie
  • Een waarderingsniveau dat met 48% korting noteert in vergelijk met Amerikaanse aandelen
  • Negatieve netto-schuld

WAAR LIGGEN DE AANDACHTSPUNTEN, MAAR TEGELIJK OOK DE KANSEN?

We weten allemaal dat de intrede van de vergrijzing in Japan ver voorloopt op onze Westerse wereld. Op lange termijn zal er een negatieve groei ontstaan voor wat betreft groei door arbeid.

Japan zal dit als eerste van de ontwikkelde landen ervaren. Daar waar er altijd van uitgegaan werd dat de productiviteit in Japan laag was, wijst een rapport van Mckinsey uit 2015 erop dat Japan de meest productieve OESO-landen gevolgd heeft.

De toekomstige groei van Japan zal dus vooral moeten komen van productie en kapitaalproductiviteit. Anders gezegd zal er een gedwongen stimulans aanwezig zijn om volop in te zetten op automatisering. Let wel dat we dit in Europa en in de VS ook allemaal nog te wachten staan.

Omdat Japan dit nu begint te ondervinden, kunnen de bedrijven wel eens de voortrekkersrol in automatisatie op mondiaal niveau naar zich toe trekken.

GEZONDHEID VAN DE JAPANSE BEDRIJVEN

De Japanse bedrijven zijn positief gevoelig aan de stijgende rente, omdat de liquide middelen groter zijn dan de uitstaande schulden. Ze hebben een negatieve netto-schuld. Natuurlijk niet alle bedrijven, maar toch de meeste grotere bedrijven zijn kerngezond en verkeren in een betere financiële gezondheid dat de Amerikaanse of Europese collega’s.

Als nu ook de nieuwe gouverneur van de Bank van Japan een ander monetair beleid uitstippelt kan dit de Yen ten goede komen. De waarde van de liquide middelen van de bedrijven zal dan automatisch ook meer waard worden.

HOE BLOOTSTELLING VERWERVEN AAN JAPAN?

Als particuliere belegger zijn er wel een aantal mogelijkheden om blootstelling aan Japan in de portefeuille te verkrijgen.

  • Via een op Japan gerichte ETF.
  • Via op Japan gerichte fondsen
  • Via beleggingen in individuele aandelen op de beurs van Tokyo.

Het meest eenvoudige is op zoek gaan naar een ETF. Het zal u een paar uurtjes tijd kosten om eerst te achterhalen welke ETF’s er beschikbaar zijn en daaruit dan een keuze te maken.

Zoals u al in andere artikels kon lezen, lijkt me een fonds net iets minder aangewezen. De meeste fondsen doen het echt niet beter dan de markt, waarbij in vergelijk met een ETF dan nog een extra prijskaartje onder de vorm van kosten bij aanhangt. Dit weegt uiteraard op uw rendement.

Voelt u zich meer geroepen om de avontuurlijke weg in te slaan, of zegt u, ik ben niet het type luie belegger dat kiest voor een ETF, ( en daar is niets mis mee) dan kan u altijd nog gaan voor de individuele aandelen. Ik weet niet hoe het bij de andere brokers is, maar zowel bij Lynx als bij Saxo zijn de minimumorders op de beurs van Tokyo 100 aandelen per order.

Ik zou beursspeurneus niet zijn, als ik niet al eens gekeken heb naar de Japanse markt. Mijn inziens zijn hier inderdaad wel koopjes te doen. Gaan deze onmiddellijk renderen, dat denk ik eerlijk gezegd niet, maar nu investeren en binnen x-aantal jaren hier de vruchten van plukken, lijkt me echt wel mogelijk.

De wakkeren onder jullie hebben bij de presentaties al een Japans bedrijf gevonden, wat ook deel uitmaakt van mijn privé-portefeuille: MIRAIT HOLDINGS CORP

Er is nog een fijn bedrijf dat ik was tegengekomen op de Japanse markt. Ik heb het zelf niet in portefeuille genomen, omdat we het gekocht hebben met de beleggersclub waarvan ik voorzitter ben.

SEKISUI HOUSE

BRON

cashcow.nl / Peter Garny

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.