Ik wil beleggen in een fonds of in een ETF, maar welke vorm kies ik het beste?

Een heel simpele en gerichte vraag, waarbij het antwoord ook heel simpel is. Uw keuze hangt af van verschillende factoren.

  • 1. WAT IS VOOR JOUW ALS BELEGGER BELANGRIJK?
  • 2. HOE ZIT HET MET DE FISCALITEIT?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN DISTRIBUTIEFONDS EN EEN KAPITALISATIEFONDS?

Een ETF of een fonds komt meestal voor in meerdere vormen. De distributievorm keert jaarlijks het ontvangen dividend uit. De kapitalisatievorm herinvesteert de ontvangen dividenden opnieuw, waardoor de Netto inventaris waarde van het fonds/etf zal toenemen.

1. WAT IS BELANGRIJK VOOR JOUW ALS BELEGGER?

Dus de keuze zal afhangen van het vooropgestelde doel. Je gebruikt de ontvangen dividenden om te voorzien in het levensonderhoud. (helemaal of gedeeltelijk) Dan is het voor de hand liggend dat er voor de distributievorm gekozen wordt, waarbij het dividend jaarlijks wordt uitgekeerd.

Is het doel eerder gericht op aangroei van kapitaal, is het fiscaal meer voordelig om voor de kapitalisatievorm te kiezen.

Ongeacht welke keuze je maakt, brengt dit de nodige fiscale benadering met zich mee.

2. DE FISCALITEIT

Bij de kapitalisatievorm is er een verschil in een fonds en een etf. Bij een fonds betaal je enkel bij verkoop 1,32% beurstaks, en bij een etf betaal je zowel bij aankoop als verkoop een beurstaks van 1,32%.

Uitzondering:

Een etf waarbij geen enkele vorm in Belgiƫ geregistreerd is, dan betaal je ook voor de kapitalisatievorm enkel 0,12% beurstaks.

Ook bij de distributievorm is er een verschil in een fonds en een etf. Bij een etf betaal je zowel bij aankoop als verkoop 0,12% beurstaks. Bij een fonds betaal je geen beurstaks. Voor beiden is er wel 30% roerende voorheffing verschuldigd op het uitgekeerde dividend.

Niet alleen beleggen in individuele aandelen, maar ook kiezen voor een fonds of een etf vergt een beetje onderzoek.

Als ik moet kiezen tussen een fonds of een etf, begin ik altijd met een vergelijking wat mij dit zou opbrengen op 10 a 15 jaar. Ik maak dan een simulatie waarbij zowel het fonds als een etf een gelijkaardig trackrecord zou neerzetten, en breng dan de fiscaliteit samen met de beheerskosten van het fonds/tracker in rekening.

Opgelet: de fiscaliteit van een fonds kan interessanter zijn in vergelijk met een etf, maar de beheerskost van bijvoorbeeld 2% of zelfs 3% in vergelijk met 0,2% a 0,5% van een etf zal meer invloed hebben op het rendement over pakweg 10 a 15 jaar. Zeker iets om niet over het hoofd te zien.

Wat we ook niet mogen vergeten is dat er in bepaalde gevallen ook nog een meerwaardebelasting van 30% kan optreden.

Als een fonds/etf voor een bepaald percentage uit vastrentende producten (obligaties bijvoorbeeld) bestaat, wordt op dit stuk roerende voorheffing van 30% op de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop. Dit kan zowel bij de kapitalisatievorm als bij de distributievorm. Bij de distributievorm is dit enkel wanneer de rente-inkomsten niet voor de volle 100% worden uitgekeerd.

Om dit met een voorbeeld af te ronden:

Een etf (kapitalisatie) bestaat voor 50% uit obligaties en voor 50% uit aandelen. Ik heb dit gekocht aan een NIW van 100 euro. We zijn een paar jaar later en de NIW is nu 150 en ik ga verkopen. De gerealiseerde meerwaarde is 50 euro. 50% van de etf bestaat uit obligaties, dus vastrentende producten. Dan betaal ik bij verkoop op 50% van de gerealiseerde meerwaarde, in dit geval 50% van 50 euro = 25 euro, 30% roerende voorheffing.

Dus op 25 euro betaal ik 30% belastingen = 7,5 euro.

HOE KAN IK DE HOOGTE VAN DE TAKS CONTROLEREN?

Als je een order ingeeft om een fonds of een etf te kopen bij je broker, kan je alvorens je de order ook effectief verzendt om uit te voeren, in de preview zien welke taks er gerekend wordt. Merk je op dat de beurstaks 1,32% is, kan je misschien beter even verder zoeken naar een ander alternatief waarbij de beurstaks maar 0,12% is.

Opmerking

Dit zijn de spelregels van vandaag, maar die van morgen kunnen uiteraard weer helemaal anders zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.