2 maart 2023 | | , , ,

EXPERIMENTEREN MET OPTIES

Een optie is een mooi instrument waarbij dit voor extra rendement in de portefeuille kan zorgen bij een juist toepassing.

Er zijn 4 eenvoudige toepassingen om een optie te gebruiken, en uiteraard de meer complexe vormen als de 4 eenvoudige toepassingen gecombineerd worden.

PUT OPTIE VERKOPEN (SCHRIJVEN)

Put optie verkopen is de verplichting aangaan om het onderliggende aandeel te kopen tegen vastgelegde prijs voor of op expiratiedatum van de optie. Hiervoor krijg je dan ook een premie.

PUT OPTIE KOPEN

Put optie kopen geeft het recht, maar is geen verplichting, om de onderliggende waarde te verkopen tegen vastgelegde prijs voor of op expiratiedatum van de optie. Hiervoor betaal je een premie.

CALL OPTIE VERKOPEN ( SCHRIJVEN)

Bij het verkopen van een Call optie heb je de verplichting om de onderliggende waarde te verkopen tegen vastgelegde prijs voor of op expiratiedatum van de optie. Hiervoor krijg je een premie

CALL OPTIE KOPEN

Als je een Call optie hebt gekocht, heb je het recht om het onderliggende aandeel te kopen tegen vooraf vastgelegde prijs voor of op expiratiedatum van de optie. Hiervoor betaal je een premie.

VOORBEELD VAN EEN OPTIE:

AVGO 202307’21 CALL 700

AVGO = ticker onderliggend aandeel = Broadcom

202307’21 = expiratiedatum = 21 juli 2023

CALL = het gaat dus over een call optie

700 = strike = de prijs waarop de optie uitgevoerd wordt.

In dit geval gaat dit over een geschreven call waar een premie voor gekregen is. Het onderliggende aandeel noteert momenteel in de range tussen $585 en $600. Zolang dit aandeel onder de $700 blijft, loopt de optie stilletjes leeg en is de gekregen premie volledig binnen.

Er is al veel geschreven over opties, er is veel informatie voorhanden over opties. Ik heb zelf ook al veel gelezen, maar ik word er niet veel wijzer van. Er zijn maar weinigen die het op een simpele manier kunnen uitleggen zodat het uitermate duidelijk wordt hoe we dit instrument zo goed mogelijk kunnen inzetten met zo min mogelijk blootstelling aan risico.

Binnenkort kan ik een les bijwonen van Piet Vannoppen over opties. Naar ik me laten vertellen heb, is dit de referentie als het gaat over opties in ons Belgenlandje.

Ik ga hier ook niet veel meer vertellen over opties, alle theoretische informatie kan je elders halen. De volgende post zullen handelen over hoe ik het er in de praktijk ervan afbreng. Het gezegde luidt: ” al doende leert men”.

In de categorie opties neem ik jullie mee in mijn experiment, in mijn zoektocht naar het op de juiste manier toepassen van het optie-instrument.

Ik ben sowieso al iemand die alles veel sneller leert door het te doen, dan achter de boeken te zitten. Het zal met vallen en opstaan zijn, we zullen uiteraard wel eens de mist in gaan, kortom dat verwacht ik toch.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.