Het beursjaar 2023 heeft in januari een vliegende start genomen. Wat blijft er van deze vliegende start nog over nu dat ook februari ondertussen al achter ons ligt?

In februari heeft mijn portefeuille toch weer even een fijne daling laten zien. Een daling van net iets meer dan 5% is veel minder goed dan de indexen die ik gebruik als referentiemateriaal.

Er is evenwel geen man overboord want ik ben me goed bewust waarom de portefeuille harder is gezakt dan pakweg de S&P500 alsook de MSCI WORLD. Zoals jullie al kunnen lezen in de portefeuille-update, zijn 2 aandelen samen goed voor 25% van de portefeuille. Als dan 1 van die 2 aandelen een duik van net geen 15% neemt, weet je dat dit zich ook zal doortrekken naar de portefeuille.

Als we evenwel de volledige looptijd van dit jaar bekijken, dus vanaf 1 januari tot 28 februari lig ik met het rendement nog wel een pakje voor op de referentie-indexen. Is dit niet de bedoeling van elke belegger? Het beter doen dan de indexen.

Voor februari merken we op dat meerdere aandelen toch met rode cijfers geschreven worden. Januari was voorspoedig en deed ons een beetje euforisch hopen op een schitterend beursjaar. Februari zet ons al weer snel met beide voeten op de grond.

De Aziatische tak in de portefeuille heeft in februari een ferme tik gekregen. Alibaba gaat bijna met 15% onderuit. China Medical System heeft ook een daling van 7,5% moeten slikken.

Ook de nieuwe aankoop Lynas Rare Earths heeft een daling van 10% moeten ondergaan in februari. Omdat we deze aangekocht hebben tegen een lagere koers dan de koers eind januari is de daling in de portefeuille iets meer beperkt, maar toch ook nog een ferme 5,5%.

Als belegger is het belangrijk om de korte termijn ruis te negeren. Uiteraard is opvolging wel belangrijk. Als er iets fundamenteels mis is met het bedrijf in portefeuille zal je dit veel sneller kunnen opmerken en daar dan ook naar handelen. Vandaar ook dat ik elke maand even bekijk hoe de aandelen gepresteerd hebben. Als ik wat veel rode vakjes achter mekaar zie verschijnen, is dit een triggerpunt om dit eens van nabij te bekijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.