15 juni 2022 |

SPOEDOVERLEG BIJ DE ECB

15 JUNI 2022

Na de vergadering van de ECB vorige week donderdag is er in het Europese landschap iets in gang gezet.

De rente op de Italiaanse en de Spaanse staatsobligaties stijgen beduidend sneller dan de rente van staatsobligaties van de Duitse collega’s. Dit wijst erop dat het vertrouwen in landen als ItaliĆ« en Spanje een deuk gekregen heeft.

Het gebrek aan vertrouwen in sommige Zuid-Europese landen wijst erop dat de beleggers de eurozone niet meer als een geheel zien. Dit zou weer een moeilijke situatie creƫren.

Duitsland wordt als veiligste euroland gezien. Daarom ook worden de rentes op de staatsobligaties van de eurolanden vergeleken met deze van Duitsland.

HERINNER DE EUROCRISIS VAN EEN 10-TAL JAREN GELEDEN.

Er is wel een verschil met het verleden. Op de meeting van de ECB afgelopen donderdag had de voorzitster, Christine Lagarde, wel verklaard dat de ECB tijdig zal ingrijpen als er ook maar enige vorm van fragmentatie de eurozone zou bedreigen.

Laten we hopen dat dit effectief het geval is en dat er uit het verleden lessen geleerd zijn, om niet meer in dezelfde situatie uit te monden. Bovenop de moeilijke economische situatie kunnen we een bijkomende eurocrisis missen als kiespijn.

BRON: ambusiness / Emmanuel Vanbrussel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.