6 juni 2022 |

DIVERSIFICATIE, EEN ZEGEN OF EEN VLOEK

06 juni 2022

Iedere belegger, jong of oud, particulier of professioneel, kijkt vol verwondering naar de ” GROTE BELEGGERS” van deze wereld. “Op welke manier, volgens welk principe beleggen zij?” is de vraag die bij menig belegger op de lippen ligt.

Wat maakt dat een Benjamin Graham, een Warren Buffet, een Nick Sleep en anderen die ik vergeten ben, het zoveel beter doen dan de massa, zeg maar er ver bovenuit steken.

WAT KUNNEN WE LEREN VAN DE BESTE BELEGGERS TER WERELD?

Volgens bovenstaande heren is goed beleggen een sport voorbehouden voor de minderheid. Om betere resultaten te halen dan anderen, moet je als belegger de zaken dan ook anders aanpakken dan de massa. Velen onder ons vertonen vaak kuddegedrag: “wat de meerderheid doet, zal ik ook maar doen”. Als je dit principe toepast als belegger verdwijn je vaak in de grijze massa.

GEDULD is de belangrijkste eigenschap van een goede belegger. Om als belegger te slagen is het hebben van een voldoende lange beleggingshorizon onvermijdelijk zijn de woorden van Nick Sleep.

Laat dat nu net iets zijn wat bij de hedendaagse belegger niet of onvoldoende aanwezig is. Uit een onderzoek is gebleken dat midden 2020 de gemiddelde tijd van een aandeel in portefeuille amper 5,5 maanden was, terwijl dit in de jaren 60 ruim 8 jaar was. Als gedreven belegger kan je hier al een onderscheid maken met de massa door het toepassen van de lange termijn horizon.

DIVERSIFICATIE is belangrijk, maar ook weer niet zo belangrijk. Ik zelf heb het ook meegemaakt. Je wandelt een bank binnen en begint te babbelen over een aandelenportefeuille. Het eerste over wat de persoon aan de andere kant begint te vertellen is diversificatie. Laat u niet in de maling nemen om tot wel 100 posities te openen. Dit is een overdaad aan diversificatie. Denk eens na, bij elke transactie verdient de bank een commissie enerzijds, en ben je in staat om op een deftige manier 100 posities op te volgen. Weet je dan perfect van alle posities wat deze bedrijven doen?

Als we kijken naar Buffet, Munger, Sleep en anderen, in hoeveel posities hebben ze geïnvesteerd? Dit waren of zijn er niet zoveel. Volgens de gedachtegang van bovenstaande heren is het beter om een paar investeringen te doen die je tot op de bodem onderzocht hebt. Diversificatie wordt voorgesteld als risicomijdend, maar is in werkelijkheid risicovol door de ontoereikende kennis die beleggers hebben over hun posities.

NEGEREN van beursanalisten, van beurscommentatoren is een perfect plan. Heel de mallemolen besteed te veel tijd aan zaken die totaal niet relevant zijn. Er zit zoveel ruis op de lijn dat een particuliere belegger met moeite de relevante informatie weet te filteren. Blijf als belegger ontdekken en leren, stel de juiste vragen en denk rustig na. Gecombineerd met een uitermate grote portie geduld was dit voor Nick Sleep een cocktail voor succes.

SELECTEREN van de juiste aandelen, maar wat zijn de juiste aandelen? Nick Sleep ging op zoek naar de perfecte groeimachines. Naar ondernemingen die zich in een unieke positie bevonden.

  • concurrentieel voordeel
  • prijszetter in de sector
  • goed management

Hiervoor zocht hij naar bedrijven die gebruik maken of maakten van het “Scaled Economisch Shares” concept.

Het concept is voor een bedrijf de ideale motor om een lang groeitraject te verwezenlijken.

Het bedrijf wordt groter, wat op zijn beurt de inkomsten doet verhogen. Procentueel gezien kunnen de vasten kosten verminderen, waardoor er ook hogere winsten kunnen gegenereerd worden. Deze winsten kunnen op hun beurt nuttig gebruikt worden om de klantenservice, de klantenbelevenis te verbeteren. Een andere mogelijkheid is om de prijs van de producten iets te verminderen. Op deze manier worden meer klanten, nieuwe klanten aangetrokken door het bedrijf. De nieuwe klanten brengen op hun beurt meer inkomsten voor het bedrijf in het laatje en de cirkel kan opnieuw beginnen.

Dit noemt met de vicieuze cirkel van groei en concurrentievermogen. De bedrijven dit dit kunnen toepassen, zullen de winnaars van de toekomst zijn.

Toen ik dit stuk las, had ik onmiddellijk iets van, dit moet ik delen. Toch wel een verhelderend stuk, waardoor ik opnieuw mijn eigen portefeuille in vraag moet stellen. Als belegger is het goed om constant vragen te blijven stellen, jezelf in vraag te stellen en kritisch te blijven.

LESSEN die ik hieruit meeneem naar mijn verdere carrière als belegger:

  • DIVERSIFIEER NIET TE VEEL.
  • BESTUDEER DE BEDRIJVEN WAARIN JE WIL BELEGGEN EN BEGRIJP ZE.
  • GEDULD IS EEN MOOIE EIGENSCHAP, OOK ALS BELEGGER
  • DOE NIET MEE AAN HET KUDDEGEDRAG.

BRON: Michiel Vermeulen / de belegger nl

2 Comments on “ DIVERSIFICATIE, EEN ZEGEN OF EEN VLOEK

  1. marc schotsmans

    7 juni 2022

    Een waarheid als een koe! En het probleem overdaad in ‘diversifiëren’ is op te lossen met enkele goede ETF’s of fondsen over diverse domeinen..Dat vormt een solide basis voor de portefeuille.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.