28 mei 2022 |

DONDERWOLKEN BOVEN DE ECONOMIE BIEDT UITSTEKENDE KANSEN OP DE BEURS

2022.05.28

ECONOMISCHE GROEI REMT AF.

Eind vorig jaar nadat de economie een heropleving kende na de Corona-crisis, bleek er geen vuiltje aan de lucht meer te zijn. Niets is minder waar. De inval van Rusland in Oekraïne gepaard gaande met hogere grondstofprijzen en het gezondheidsrisico in China waarbij de volledige lockdowns niet helpen tegen Covid-besmettingen, helpt het vertrouwen van de burger en ondernemingen niet.

Iedereen kreunde al onder de hoge inflatie, waarbij bovenstaande issues nog wat olie op het vuur hebben gegooid. De inflatie is een doorn in het oog, waarbij de centrale banken met de handen in het haar zitten. Er is geen toverformule die op korte termijn de economie uit het slop kan halen. Er wordt wel gesproken van renteverhogingen om de inflatie tegen te gaan, maar dit kan dan op zijn beurt weer nare gevolgen hebben voor de bedrijven en landen waarvan de schulden te hoog zijn opgelopen.

In België kennen we het systeem van automatische indexatie, waarbij het loon wordt aangepast aan de stijgende prijzen, aan de inflatie. Mijn loon is in mei met 7,54% gestegen omwille van de automatische indexering. Neem de loonkost en de enorm gestegen energieprijzen, waarbij het voor de bedrijven steeds moeilijker wordt om dezelfde winstmarges te kunnen blijven behouden. Prijzen doorrekenen aan de klanten betekent automatisch hogere prijzen voor de eindconsument, voor ons dus. Als gevolg hiervan, de consument wordt voorzichtiger, zullen we met zijn allen onze uitgaven kritisch bekijken en minder uitgeven. Dit heeft dan weer het gevolg dat de economie in het beste geval iets minder zal groeien, of in het slechtste geval helemaal niet meer groeit.

KOOPJESJAGERS OP DE BEURS ZIJN ALERT

De inflatie is voorlopig niet onder controle, waardoor de financiële vooruitzichten er niet beter op worden. De economische vooruitzichten zijn ook niet goed, de wereldwijde economische groei wordt zelfs naar onder bijgesteld. Dit alles is de ideale cocktail om ook de aandelenkoersen fors onderuit te halen. Verschillende grote sectoren ondervinden hiervan al op dit eigenste moment de gevolgen.

De aandelenkoersen van de grote technologiebedrijven zijn al serieus neerwaarts gedonderd. De holdings, waarvan iedereen toch een beetje van het gedacht uitgaat dat dit goede huisvaderaandelen zijn, die in private-equity beleggen, krijgen klappen dat het niet mooi meer is om te zien. EQT-AB bijvoorbeeld heeft sinds november 2021 ( dus op een half jaar) de beurswaarde met 50% zien kelderen.

Alhoewel al het bovenstaande eerder negatief is, biedt dit klimaat ook heel veel mogelijkheden. Voor een uitgeslapen belegger klinkt dit als muziek in de oren. De beste deals op de beurs doen we niet wanneer alles rozengeur en maneschijn is, maar wanneer de donderwolken zich samentrekken boven de economie.

Ondanks dat de vooruitzichten somber blijven voor de komende periode, blijven we als “wakkere belegger” vooruitkijken. Na regen komt zonneschijn, alleen weten we niet wanneer het zal ophouden met regenen. Blijf met een kritisch oog kijken naar de mogelijke opportuniteiten. Beleg in kwaliteit, want kwaliteit komt vaak bovendrijven. Als voorbeeld geeft de beursspeurneus een inkijk in zijn portefeuille.

Bron: de visie van Clément Inbona via Cashcow.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.