6 mei 2022 |

FLASH CRASH OF FLITSCRASH

MEI 2022

Het valt niet zo vaak voor, maar soms gebeurt het wel eens dat een aantal indexen op een zéér korte tijd, meestal op enkele minuten tijd gevoelig dalen, om dan even snel terug te herstellen.

OP WELKE MANIER WORDT ZO’N PLOTSE DALING VEROORZAAKT?

Meestal is het een menselijke fout van een trader. Bij het ingeven van een order vergist hij/zij zich en tikt een paar getalletjes te veel in. Het enorme order kan niet onmiddellijk uitgevoerd worden, met alle gevolgen vandien. Zulke fouten zetten dan een heel mechanisme in gang, omdat veel automatische orders uitgevoerd worden door op voorhand ingestelde algoritmen.

De menselijke fout wordt ook al wel eens “fat finger” genoemd.

Op maandag 02.05.2022 hebben we dit nog eens aan de lijve mogen ondervinden. De beurs van Stockholm zette alles in gang door op een paar minuten tijd tot wel 8% te zakken. Het gevolg was dat de andere Europese beurzen volgden. De Bel20 zakte op een paar minuten tijd met 5%.

DE “VOORZICHTIGE” BELEGGER IS HIER WEER DE DUPE VAN.

De beleggers onder ons die een beetje op veilig spelen zetten op hun ingenomen posities een stoploss order in. Dit kan je doen om het verlies te beperken of om een bepaalde winst veilig te stellen. Als de daling van de koers ten gevolge van de FLASHCRASH groter is dan de marge genomen voor het instellen van de stoploss-order gaat het order naar de beurs om uitgevoerd te worden. Het gevolg is dat beleggers zo een deel van de portefeuille hebben verkocht zonder dat daar een reden voor was. Na enkele minuten zijn de beurzen terug hersteld, maar het kwaad was al geschied.

Voorbeeld:

Een belegger koopt aandeel X tegen 20 euro. Hij/zij wil maximum 5% van zijn inzet verliezen, dus stelt een stoploss order in, om bij een daling van 1 euro ( 20 – 5% = 19 euro) het aandeel terug te verkopen. Met zo’n flashcrash daalt het aandeel op zéér korte tijd met bijvoorbeeld 7%, naar een koers van 18,6 euro. Het order wordt geactiveerd en uitgevoerd. Een korte tijd later staat het aandeel terug op 20 euro. De belegger heeft zijn positie verkocht met verlies terwijl dit totaal onterecht was.

TIP:

DENK STEEDS GOED NA ALVORENS EEN STOPLOSS ORDER IN TE GEVEN.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.