Zoals ik al eerder meegegeven heb, is één van de strategieën die hanteer om extra rendement te behalen, het schrijven van covered calls.

WAT IS EEN COVERED CALL OPTIESTRATEGIE?

Een covered call strategie, is één van de meest eenvoudige strategieën die er zijn.
Stap 1:
We kopen 100 stuks van een bepaald aandeel. Een optiecontract gaat meestal over 100 aandelen in 1 keer. (Op de beurs van Hong Kong handel je met 1 optiecontract in 500 aandelen.) We kijken wel na of we op het aandeel waarvan we 100 stuks willen kopen, ook optiecontracten kunnen verhandelen.
Stap 2:
We hebben de aandelen aangekocht, we hebben ze in portefeuille. Daarna kijken we in de optietrader naar de call-opties. We schrijven een calloptie en ontvangen hiervoor een bepaalde premie. Zolang het aandeel op expiratiedatum niet boven de strike-prijs uit komt, is de premie volledig binnengelopen en hoeven we de aandelen niet te leveren. Dan hebben we extra rendement gemaakt.

HOE GA IK CONCREET TE WERK?

Sinds begin januari heb ik het aandeel Shopify in portefeuille. Ik heb hier 100 stuks van gekocht om inderdaad ook de covered call strategie op te zetten.
Ik zocht naar een aandeel waarop ik wekelijks een calloptie kon op schrijven, dat ook nog iets of wat volatiel was, zodat de wekelijkse premies de moeite zijn.
Meestal kijk ik op vrijdag of de geschreven optie waardeloos afloopt. Indien er meer dan voldoende ruimte is tussen de waarde van het aandeel en de strike prijs van de optie, schrijf ik vrijdags de nieuwe optie voor de volgende week.
Verder tracht ik telkens ongeveer 1% premie te krijgen per week. Dat lukt niet altijd, maar vaak genoeg.
Dus het aandeel Shopify noteert op dit moment in de range van $75 en $80, dan probeer ik een premie te krijgen van $0,70 of meer. ( $0.70 * 100 = $70)
Theorie is natuurlijk één ding, maar hoe zetten we dan nu om in de praktijk.


De kolom die groen gekleurd is, zijn de premies die volledig zijn binnengelopen. Je merkt dat er ook negatieve getallen instaan. Toen was de koers van het aandeel hoog opgelopen, een heel stuk boven de strike prijs. Daarom heb ik toen beslist om de optie door te rollen. Dus de huidige optie terug te kopen, met verlies uiteraard, want de optie was meer waard dan de premie die ik er voor gekregen had, en een nieuwe optie schrijven iets langer in de tijd waarbij de premie hoger lag dan de terugkoopwaarde van de oude optie.
Ik heb het aandeel aangekocht aan $78,15 inclusief kosten en ben in de eerste weken opties beginnen te schrijven die ongeveer een strike prijs hadden die $1 hoger lag dan de aankoopprijs. Zoals je kan zien kreeg ik hier toen een premie voor van $1 kosten afgetrokken. Dat is net geen 1.3% rendement als die waardeloos afloopt.
We zijn ondertussen 9 maart, gisteren is er opnieuw een optie waardeloos afgelopen. We zijn 9 weken ver in het jaar en tot op heden hebben het schrijven van de opties net geen $700 opgeleverd. Als we naar het rendement in % gaan kijken, hebben we nu 8,91% op 9 weken tijd, of zoals gewenst bijna 1% per week.
Als we de premies van de geschreven opties van de aankoopprijs trekken, kunnen we stellen dat we de aankoopprijs laten zaken hebben tot $71,17 ipv de $78,15.
Ik blijf dit wekelijks herhalen, en moet ik op een gegeven moment de aandelen leveren, hetzij zo. Ofwel koop ik ze dan terug, ofwel zoek ik een ander geschikt aandeel dat hiervoor kan dienen om de strategie verder te zetten.

TIP:
Ik volg de mogelijke koersbewegingen op via technische analyse. Stel dat je op een gegeven moment via de methode waarmee je zelf werkt een verkoopsignaal krijgt om het aandeel te verkopen, kan je ook beslissen om een putoptie te kopen als bescherming.
Als je dan een putoptie koopt, liefst lang genoeg in de tijd want anders loopt de optie te snel leeg door de tijdswaarde die eruit loopt, waarbij de delta nagenoeg factor 1 heeft, bescherm je de portefeuille tegen een daling. Eigenlijk koop je jezelf dan een verzekering.
Per dollar dat het onderliggende aandeel zakt, zal jouw gekochte putoptie met 1 dollar stijgen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.