Ik had op zijn minst gehoopt op wat beterschap op de beurzen in het algemeen. Het conflict in Israël zorgt er voor dat de rust nog niet wederkeert op de beurs. Sinds vorig jaar september heeft de ECB de rente opgetrokken. Van 0% in juli 2022 in 9 stappen tot de 4% waarop we vandaag zitten. Anders gelezen wil dit zeggen dat onze centen op een “risicoloze” spaarrekening ondertussen ook terug net iets meer opbrengen dat de 0.11% die we de laatste periode gewoon waren. Als we dit vertalen naar de beurs, wil dat zeggen dat de beleggers een hogere risicopremie willen ontvangen om in aandelen te zitten. Anders gezegd, de kwalitatieve aandelen die nog een mooie surplus genereren in vergelijk met de rente op de spaarrekening zijn nog wel in trek, al de rest heeft het bijzonder moeilijk. Dit merk je ook aan de grote indexen, die maand na maand de verliezen opstapelen.

Op zich is dit een mooi moment om netjes wat huiswerk te maken, en op zoek te gaan naar de kwalitatieve en juist geprijsde aandelen. Hier zal je zeker je voordeel mee kunnen doen.

De verliezen van oktober zijn al niet zo groot meer dan deze van augustus en september. De laatste paar dagen heeft weer veel goed gemaakt. Desondanks staan de indexen nog steeds een kleine 8% a 9% in de plus ytd. De eigen portefeuille net geen 6% in de plus. De bel20 laat het wel helemaal afweten, ytd staat de teller op net geen 8% verlies. Dus de Belgische aandelen doen het helemaal niet goed.

De Fed heeft de rente stabiel gelaten tijdens de meeting op 1 november. Ook het banenrapport in de VS viel een beetje tegen. Een 113.000 nieuwe banen terwijl er een 130.000 werden verwacht. Dit kan wel een beetje meewind zijn voor de beurskoersen naar het jaareinde toe.

Als ik naar de eigen portefeuille kijk, is het toch maar een beetje somber gesteld. We merken dat de Japanse markt het behoorlijk doet, Mirait is sinds begin van het jaar al bijna 30% gestegen. Evenwel is hier de kanttekening dat deze winst bijna volledig teniet wordt gedaan door het wisselkoerseffect. De Japanse Yen is stevig verzwakt als we deze afzetten tegen de euro. Op zich niet zo erg, want ik hou op Lynx ook een rekening in Japanse Yen aan, en kan bij een eventuele verkoop de Yen gewoon laten staan tot een moment wanneer het net iets interessanter is om deze terug om te zetten in euro.

De meeste vastgoedbedrijven hebben een serieuze daling ondergaan. Omwille van krimpende economieën en opgedreven rentes zijn er meer dan stevige afwaarderingen geweest van het vastgoed, waardoor dit ook te merken was aan de beurskoersen. Als ik naar de eigen portefeuille kijk, is CTP toch wel een buitenbeentje. Ook een 27% gestegen sinds nieuwjaar. CTP is vooral actief in de Oost-Europese landen, zoals Polen, Tjechië, Hongarije, … . Deze landen doen (nog) niet mee in het Euroverhaal en lijken precies iets minder gevoelig aan wat er zich allemaal afspeelt op het Europese toneel.

Zo kom ik bij mijn derde aandeel dat het toch nog voortreffelijk gedaan heeft in dit lastig klimaat en dat is Selena. Het Poolse Selena is vergelijkbaar met het Belgische Soudal. Zelfs de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft geen invloed gehad op de koers van het bedrijf.

Dus al bij al mogen we dit jaar tot op dit moment nog redelijk tevreden zijn met bijna 6% rendement, ook al staan bijna alle aandelen in portefeuille in het rood. Ik probeer wat extra rendement te boeken door af en toe me te wagen aan de optiewereld. De éne keer lukt dit al wat beter dan de andere keer.

We hopen de komende 2 maanden toch nog wat rendement neer te zetten, om zo 2023 toch nog op een positieve manier te kunnen eindigen. Voor 2024 ga ik het een beetje anders aanpakken. Op dit moment ben ik alle aandelen in portefeuille aan het bekijken. Het kan zijn dat er nog een paar in portefeuille blijven, maar het kan zijn dat ik de hele portefeuille leegmaak. Dan ga ik een onderverdeling maken tussen een passieve en een actieve portefeuille.

Een deel van de investering ga ik onderbrengen in ETF’s, en dat ga ik doen op Bolero. Het actieve gedeelte met individuele aandelen en opties zal bij Lynx blijven.

De komende 2 maanden ga ik me vooral wat bezighouden met onderzoek naar de meeste interessante ETF’s om in portefeuille te steken, en verder te kijken naar de meest interessante aandelen om de actieve portefeuille mee te stofferen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.