28 oktober 2023 | | , , , ,

RUST EN KALMTE BEWAREN

Vele beleggers hebben deze week weer met afgrijzen naar de beurscijfers gekeken. Eén van die beleggers was ik zelf. Bedrijven die op zich nog wel meer dan behoorlijke kwartaalcijfers uit de hoed toveren, maar waarop je de koersen dan ziet naar beneden tuimelen.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Op zich, voor de langetermijn beleggers is er weinig of niets aan de hand. Het is gewoon een beetje ruis op de lijn, niet meer dan dat. De ruis kan wel wat hevig zijn. Ondanks dat bedrijven behoorlijke resultaten neerzetten, liggen de verwachtingen minder gunstig als we de korte toekomst bekijken. Dit wordt door de markten op dit moment al mee verrekend in de koersen.

  • Een kwakkelende Europese economie
  • Geen verhoging van de rente in Europa op dit moment
  • Wel een economische groei in de VS
  • Werkloosheid historisch laag in de VS, alhoewel terug lichtjes stijgend
  • Inflatie in de VS komt ook zachtjes aan naar beneden
  • Een kwakkelend China met een vastgoedcrisis en handelsoorlogen, waardoor het vertrouwen ver zoek is. De industrie houdt de economie nog een beetje recht. De oude groeicurve is nog niet in zicht, en komt die ooit nog terug?
  • Oorlogen in Israël en Oekraïne.

Zal de economische groei in de VS in stand blijven?

Volgens mij moeten ze aan de overkant van de plas nog wakker worden. Gedurende Covid kon er niet veel gedaan worden, dus vele huishoudens hebben een spaarpotje achter de hand. Het uitgavepatroon van de modale Amerikaanse burger blijft intact omdat het spaarpotje wordt aangesproken. Vanaf dat dit spaarpotje erdoor is, zal de vertraging zich ook daar gaan doorzetten. De marges van de bedrijven zullen door de lagere verkoopcijfers onder druk komen staan. Dan zijn we vertrokken voor een neerwaartse spiraal, zoals we momenteel in Europa en China kennen.

De Bel-20 heeft de slechtste week van de laatste 18 maanden achter de rug. Er is net geen 2% aan waarde in rook opgegaan. De S&P500 levert op een ganse week 2,5% in. Het verlies van de Dow Jones was deze week ook ruim 2%.

HET ZAL EERST NOG EVEN SLECHTER MOETEN GAAN ALVORENS TE BETEREN.

Kunnen we dan helemaal niets doen om onze portefeuille te beschermen?

Natuurlijk wel. We kunnen bijvoorbeeld bepaalde posities indekken met een gekochte put-optie. We betalen een bepaalde premie om ons aandeel tegen een bepaalde prijs te kunnen verkopen op een bepaalde datum. Als de markt, en zo ziet het er wel naar uit de komende periode, daalt, zal de put-optie in waarde stijgen.
Voor beleggers die niets willen weten van het werken met opties, kan het handig zijn om eens te kijken hoe hoog de waarderingen van de aandelen in portefeuille zijn opgelopen. Zijn de waarderingen aan de hoge kant, kan het misschien interessant zijn om de positie te verkleinen of helemaal van de hand te doen. Deze kan later, tegen betere waarderingen wel opnieuw ingenomen worden, mocht daar behoefte aan zijn. Een andere bewandelbare piste is om van de bedrijven waar je echt in gelooft, en die fundamenteel meer dan in orde zijn, de positie te vergroten. Profiteer van de op til zijnde correctie om zo op een relatief goedkope manier wat extra aandelen van het bedrijf in te slaan.

WAT BEN IK AAN HET DOEN?

Ik lig als langetermijn belegger niet wakker van wat er op dit moment gebeurt, maar ik geef ook grif toe dat het niet fijn is dat je de portefeuille met ettelijke procenten zie dalen op een paar weken tijd.

Ik ben al mijn posities aan het bekijken:

  • Hoe hoog zijn de waarderingen?
  • Is de fundamentele analyse nog bevredigend?
  • Hoe transparant is de communicatie van het bestuur?
  • Hoe ziet de technische analyse eruit?

Als de waarderingen te hoog zijn opgelopen, zal ik de positie afbouwen of volledig liquideren, ook al staat de positie op verlies.

Als de fundamentele analyse bevredigende antwoorden oplevert, bekijk ik de technische analyse. Dan is het moment interessant om de positie een beetje uit te bouwen, te vergroten. Bepalen van de mogelijke aankoopkoers voor de uitbreiding.

Verder bekijk ik even welke markten, welke sectoren het wel beter doen en ga ik actief op zoek naar de buitenkansjes. Ook is het interessant om voor bepaalde goeie bedrijven een aankoopkoers te bepalen. Stel bijvoorbeeld een Microsoft, een Apple, een Facebook, … zijn allemaal bedrijven met een bepaalde sterke waarde. Wil je deze in portefeuille, kan het handig zijn om met een mogelijkse correctie, die ik wel verwacht, een bepaalde aankoopkoers voor ogen te hebben. Tot welke koers mag het aandeel zakken, alvorens het voor mij een waardering heeft waartoe ik bereid ben om de aankoop uit te voeren?

Ook al is het een minder leuke tijd op het beurstoneel, er blijft altijd werk genoeg voor de belegger die zich wil onderscheiden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.