Ik sluit de maand mei af op 2 juni. Het is altijd gemakkelijker om een overzicht te maken in het weekend, wanneer de beurzen niet open zijn. Zolang we maar op een juiste manier blijven vergelijken tegenover de grote indexen, maakt dit geen verschil.

Er is voor mei een mooie mix van dalende en stijgende aandelen in de portefeuille. Het éne aandeel al wat harder dan het andere.

Selena Fm is terug stevig gezakt. Zij zijn actief in de bouwsector en dat zou de komende maanden wel eens een moeilijk verhaal kunnen zijn/worden. De Europese economie heeft het moeilijk. Niet alleen de Europese economie maar ook wereldwijd is het niet zo schitterend. Vandaar dat de grondstoffen het ook niet zo best doen op de moment. De bedrijven actief in koper hadden dit jaar al een mooie run gehad, maar daar schiet na de maand mei niet veel meer van over. Alleen Lynas Rare Earths maakte in mei dan weer een schitterende beurt.

China geraakt maar niet vertrokken. Wat moeten we daar van het nieuws geloven. We krijgen nieuws dat de economie het in China toch ook niet zo goed doet, maar daags nadien wordt dat bericht al gecounterd met een boodschap dat er toch een mooie groei opgetekend wordt. Wat is het nu? Ik blijf tot nader order toch voor circa 25% in China belegd. Japan doet het dan weer een pak beter, en hier zal de heer Buffet wel voor iets tussen zitten. Door de investeringen die daar door hem gedaan worden, springen veel andere beleggers bij op de kar.

Omdat het toch al heel het jaar met ups en downs is. Ja, had je de grote technologiebedrijven in portefeuille van aan de andere kant van de oceaan, zul je al goed geboert hebben het lopende jaar. De 7 grootste bedrijven tekenen nagenoeg voor de gehele winst van de S&P500 op dit moment. Dat wil dus ook zeggen dat de rest van de bedrijven het niet zo schitterend doet, wel?

Vandaar dat ik zo een beetje begonnen ben met het uitvogelen van werken met opties. Al een paar cursussen bijgewoond en een paar webinars bekeken. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, tot dat je zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om posities in te nemen. Dan slaat de twijfel weer toe. Toch blijven we volharden, en nemen we kleine stapjes, uiteraard kleine posities en zoveel mogelijk proberen om grote risico’s te vermijden. Natuurlijk omdat nog niet alle kennis aanwezig is, kan ik al eens onwetend toch een zéér risicovolle positie innemen. Al doende leert men zeker. Op zich mag ik van het resultaat niet klagen. Het rendement van de portefeuille, ondanks de mindere periode op de beurs, blijft voorlopig redelijk staande. Daar ben ik al blij om.

Kijk eens naar de Bel20!!

Tot op heden voor het ganse jaar schrijft de bel20 het rendement met rode cijfers. Niet zo goed tot dusver. Zowel de S&P500 als de Msci World zetten tot op heden voor dit jaar een resultaat neer van iets meer dan 11%. Daar kan je alleen maar blij van worden in vergelijking met de rente op de spaarboekjes. Ook al zijn die de laatste tijd al wat opgetrokken, het blijft voorlopig maar een habbekrats.

Mede dankzij het werken met de opties, sommige dingen gaan wel eens helemaal verkeerd, maar anderen trades gaan dan fantastisch goed, kan ik mei achter mij laten met een rendement van 3%. Laten we het voorlopig houden op beginnersgeluk met opties. Ik zal er alles aan doen om toch volledig mee te zijn met de theorie om zo goed mogelijke resultaten te kunnen neerzetten. Voor dit jaar is alles meegenomen, maar het zal vooral in het teken staan van ontdekken en leren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.