11 juni 2023 | | , , ,

DE Y EN DE Y*

Wat is dit nu weer? Ik hoor het al kraken, wat heeft dit nu met beleggen te maken?

Wel, onlangs las ik een mooi artikel waarin Edin Mugajic ( hoofdeconoom van OHV vermogensbeheer) een beeld schetst van hoe het beleid van de centrale banken een invloed heeft op de economie. Wat zijn de gevolgen voor de economie, en uiteraard wat zijn de gevolgen voor de bedrijven, de aandelenkoersen van deze bedrijven, de landen, de schuldenberg van de overheden, …

Om een beetje mee te zijn in het verhaal moet je natuurlijk weten waarvoor de Y en de Y* staan.

Y = de werkelijke economische groei

Y* = de houdbare groei om de economie gezond te houden.

Als belegger is het interessant om dit te begrijpen. Dit zal de beslissingen voor de middellange termijn vergemakkelijken.

De houdbare groei is deze vorm van groei die langdurig kan aangehouden worden, zonder dat de economie overhit raakt. Inflatie vormt hierbij ook geen probleem, want vraag en aanbod zijn min of meer in balans.

We hebben net een periode gehad waarbij de schulden van de overheden de economie ondersteunde. Dit gekoppeld met een hoog inflatiecijfer, maakt dat de schuldenberg nog niet direct een groot probleem vormden. De kapitaalinjecties zorgden ervoor dat de economie voldoende steun had om de motor te laten draaien.

Wanneer de schuldenberg 75% tot 100% van de economie bedraagt, wordt het een beetje link. We zijn er ons van bewust dat dit bij de meeste Westerse landen het geval is, waarbij tegen de bovenste grens aangetikt wordt of er zelfs sterk overgegaan wordt.

VERKLARING

Doordat de centrale banken geld bijdrukken, is er geld genoeg. De vraag naar goederen en diensten gaan omhoog, waardoor automatisch de prijzen stijgen. Inflatie wordt aangewakkerd. Er is geld genoeg om ” en, en ” te doen.

Mocht de centrale bank nu geen extra geld in omloop brengen, zouden we merken dat een aantal producten zouden stijgen in prijs omdat de vraag aantrekt. Hierdoor zou er minder centen overblijven om andere dingen aan te schaffen. Dat maakt dat hier de vraag zou zakken en uiteraard de prijzen neerwaarts zouden bijgesteld worden. Hier krijg je dan een verschuiving in de economie, maar het totaalbeeld blijft nagenoeg onveranderd, waardoor inflatie ook niet zou stijgen.

Dus de bron voor het creëren van inflatie zijn de centrale banken, en niet de vakbonden die roepen om meer loon, niet de oligarchen die de prijs stevig optrekken.

Waar komt nu de houdbare groei om de hoek kijken?

In een nog niet zo ver verleden lag de houdbare groei voor de Eurozone, en daarmee ook de grote Westerse economieën ergens tussen 2,5% en 3%. Vandaag wordt de houdbare groei op circa 1,5% geschat.

De houdbare groei is een maatstaf over welke groei er gezond is, zonder dat dit de inflatie op een negatieve manier zou beïnvloeden. Deze is op dit moment aan de lage kant omdat dit cijfer afhankelijk is van het aantal mensen aan het werk samen met dan ook nog eens de productiviteit van deze mensen.

Bij het minste dat de economie in een versnelling komt, dus een groei die groter is dan de houdbare groei, zal de inflatie toenemen. Op zich is dit voor de meeste overheden niet echt een groot probleem omwille van de grote schuldenberg. Bij een hoge inflatie wordt de schuld relatief gezien kleiner.

Als de economie wordt afgeremd, en de inflatie onder controle zou zijn, is dit dan weer nefast voor de overheden met vele schulden. Ook al blijft het uitstaande bedrag gelijk, of iets minder, relatief gezien zal de schuldgraad toenemen, omdat deze wordt afgezet tegen het BBP.

Dus kortweg gezegd is inflatie een zegen voor overheden dit tot over hun oren in de schulden zitten. Aangezien de Westerse wereld meer dan genoeg schulden torsen op dit moment, lijkt het dan ook een quasi zekerheid dat de beslissingen door de centrale banken er voor zullen zorgen dat de inflatie nog een tijdje zal aangehouden worden.

Omdat er geld genoeg is, is er meer dan genoeg consumptie. Bedrijven zetten kwartaal na kwartaal betere cijfers neer. Opgelet voor het moment dat we in Europa een deftig beleid krijgen, waarbij tijdens hoogconjunctuur voldoende schulden worden afgebouwd. Dan wordt het niet nodig om de inflatie kunstmatig hoog te houden. Dan kan de economie afgeremd worden, wanneer dit nodig is. Er gaat een dag komen wanneer dit scenario aan de beurt is, maar wanneer.

We hebben vorig jaar nu wel een tik van circa 20% gehad op de beurzen wereldwijd. Dit jaar is er al wel herstel opgetreden, maar dat herstel wordt vooral gedreven door de grote mastodonten is mijn indruk.

Tijdens de laatste cijferperiode heb ik opgemerkt dat de grotere bedrijven er wel mooi op vooruit gingen, maar de kleinere bedrijven kregen na de cijfers tikken van 5%, 10% en wel 15% ondanks dat de cijfers beter waren dat wat analisten vooropgesteld hadden. Onlangs heb ik hierover nog met een professor van gedacht gewisseld, waar het gedacht van de professor gaat naar het feit dat de cijfers nu wel beter zijn dan verwacht, maar dat de toekomst minder rooskleurig oogt. Waardoor de beleggers niet reageren op de betere cijfers, maar wel op het toekomstverhaal.

Voor de wakkere belegger toch wel iets wat je best niet te ver in grijze hersenpan achteruit schuift, maar vooraan laat zitten om goed op te volgen.

Bron: IEX.NL

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.