Als belegger kijk ik vooral hoe een bedrijf aandeelhouderswaarde creëert. In eerste instantie moet het bedrijf goed presteren, winst maken, dat spreekt voor zich.

Als er een nieuwe hype gelanceerd wordt zie je vaak vele kleinere bedrijven die hun deel van de koek proberen mee te graaien. Deze bedrijven zijn dan ook vaak in hun eerste levensjaren, en dat kan een tijdje duren, absoluut niet winstgevend. Ze verbranden cash om hun uiteindelijke doel te bereiken. Hier een bedrijfje selecteren om in te beleggen is hetzelfde als op de Lotto te spelen.

Dus we selecteren enkel bedrijven die toch op zijn minst winst maken met hun kernactiviteiten.

OP WELKE MANIER BELOONT HET BEDRIJF DE AANDEELHOUDERS?

Het bedrijf is in staat om jaar na jaar mooie winsten te laten optekenen, maar hoe vloeit dit rendement terug naar de aandeelhouders. Immens populair, en zeker in Europa is de uitbetaling van een dividend. Een gedeelte van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder als dividend. Het is een mooi extraatje, als beloning voor het vertrouwen in het bedrijf.

Ik vind persoonlijk een uitbetaling van dividend niet zo interessant. Als particuliere belegger gaat 30% onder de vorm van roerende voorheffing naar vadertje staat in België. Dat vind ik er weer net iets over, dat de Belgische staat de vruchten plukt van mijn huiswerk. Het is niet dat ik een dividend-uitkerend bedrijf dat goed is, niet in portefeuille zal nemen, maar dividend is voor mij geen vereiste.

We hebben nog een andere vorm van waardecreatie, namelijk de inkoop van aandelen door het bedrijf zelf. Een deel van de winsten zal worden gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Als deze aandelen dan ook vernietigd worden, wordt op die manier een hogere waarde toegekend aan de overblijvende aandelen. De intrinsieke waarde van het bedrijf per aandeel stijgt in waarde. Dit komt natuurlijk de aandeelhouder ten goede.

Als ik start met de analyse van een bedrijf, en de fundamentele cijfers passen binnen mijn vooropgestelde marges, is dit één van de dingen waarnaar ik zeker ook kijk. Op welke manier wordt er aandeelhouderswaarde gecreëerd. Is dit door middel van dividend, of worden er regelmatig inkoopprogramma’s eigen aandelen opgestart.

Waar we zeker ook moeten doorkijken bij dergelijke inkoopprogramma’s, is of dit haalbaar blijft, ook al verslechteren de economische omstandigheden.

Bloomberg heeft een studie uitgevoerd, waarbij dat aandeelkoersen van bedrijven die een inkoopprogramma aankondigen die dag met circa 1,5% stijgen, en dat aandeelkoersen van bedrijven die een inkoopprogramma onderbreken of stopzetten met 3% zakken.

Vandaag merken we wel dat de trend naar meer inkoopprogramma’s gezet is, en zeker in Europa. Dit is ook één van de redenen waarom vele analisten hun visie van USA naar Europa verschuiven om meer rendement te behalen. Hier is toch wel één grote kanttekening bij te plaatsen.

Om al deze inkoopprogramma’s tot een goed einde te brengen is er een herstel van de wereldwijde groei nodig. Laat dit nu net het grote vraagteken zijn voor 2023.

De winstmarges, en dan zeker in Europa, staan voor 2023 stevig onder druk en zullen naar alle verwachtingen afnemen. Ga er maar vanuit dat niet alle aangekondigde inkoopprogramma’s tot een goed einde zullen gebracht worden. Het wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf ineens veel slechter is als voorheen, maar we kunnen er wel ons voordeel mee doen. Als de markt in een minder positief sentiment vertoeft, en we krijgen negatief nieuws zoals bijvoorbeeld een inkoopprogramma dat onderbroken wordt of zelfs helemaal stopgezet wordt, kan dit een stevige correctie voor het aandeel in gang zetten.

De enige tip die ik kan meegeven is: ” zorg dat het huiswerk gemaakt is”.

Je zal er als belegger in deze tijden je voordeel mee kunnen doen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.