Naar jaarlijkse traditie is dit de vraag die bij menig belegger naar boven komt tijdens het begin van het nieuwe jaar.

WAARIN MOETEN WE DIT JAAR IN INVESTEREN?

Op zich is het antwoord op die vraag elk jaar opnieuw hetzelfde. Investeren in kwaliteit zal lonen, is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar of het jaar daarna. Uiteindelijk, ook al is het beursklimaat niet zo schitterend, niet zo fijn, en hebben we te maken met een negatief beurssentiment, hoeven we ons niet ongerust te maken over onze kwaliteitsvolle beleggingen. Het is niet dat we vandaag op bijvoorbeeld -20% staan, gedreven door het sentiment en minder door de kwaliteit van het bedrijf waarin we belegd zijn, dat we moeten panikeren. Kwaliteit komt uiteindelijk wel bovendrijven, geduld is een mooie deugd. De verwachtingen voor 2023 zijn zoals 2022 ook niet zo bijster goed. Daar waar de jaren daarvoor je kon beleggen in bijna alles wat je wilde, omdat alles een stijging kende, zal rendement halen in 2023 weggelegd zijn voor de cijferaars onder ons. De beleggers die netjes het huiswerk maken, zullen naar alle waarschijnlijkheid een streepje voor hebben.

Dus de aandelen die we gekocht hebben voor de lange termijn mogen gerust blijven zitten in de portefeuille. Voorlopig is daar nog niets bij om te zeggen, dit was nu een totale miskoop.

HOE PROBEER IK EXTRA RENDEMENT TE HALEN IN 2023?

We hebben met aandacht de economische berichtgeving gevolgd, af en toe een interview met CEO’s meegepikt, de beursgerichte media bekeken en de verwachtingen van de analisten van de grotere fondsenhuizen uitgepluisd.

Zelfs dan is het moeilijk om ergens een inschatting te maken, waarmee we in 2023 net dat tikkeltje meer rendement kunnen halen, maar we maken de inschatting toch met het gedacht om de markt dit jaar te kunnen kloppen.

1.ECONOMISCH

Er zijn in de VS en in Europa nog voldoende grote buffers om een zware recessie te ontlopen. We blijven zowel in de VS als in Europa onderhevig aan een hoge kerninflatie. De hoge kerninflatie zal de bedrijfswinsten en de koopkracht van de huishoudens in negatieve zin beïnvloeden.

De betere bedrijven moeten zeker in staat zijn om de marges in stand te houden. Deze vicieuze cirkel zal er dan voor zorgen dat de inflatie zichzelf in stand zal houden. Hierdoor zal de wereldwijde economische activiteit gevoelig afnemen.

Er is ook een lichtpuntje aan de hemel. Het opschorten van het zero-covid beleid in China zal ervoor zorgen dat er toch wat rugwind onstaat aan de vraagkant. Aan de andere kant zal de vraag naar grondstoffen en energie ook hier weer een negatieve bijklank richting inflatie hebben.

De inflatie zou minder een rol van betekenis spelen in de opkomende landen. De reden hiervoor is dat de lokale centrale banken veel sneller gehandeld hebben dan bij ons in het ontwikkelde Westen. De herstellende economie in combinatie met lage aandeelkoersen zou het opwaartse pad ten goede komen. We kijken dan vooral naar China, Zuid-Korea, Brazilië

2.BELEID CENTRALE BANKEN

De grote onzekerheid van het monetair beleid brengt nog steeds de nodige volatiliteit naar de markt. Ook de andere risico’s zoals het schuldenplafond is een voedingsbron voor de onzekerheid.

De centrale banken zijn begonnen aan de kwantitatieve verkrapping. In de lijn van de verwachtingen ligt dat de FED met 900 miljard per jaar zal inkrimpen, en de ECB met 350 miljard per jaar.

Het gevaar schuilt erin dat er meer wordt ingekrompen dan nodig om de inflatie onder controle te krijgen. Opgelet met de onderschatting van de gevolgen voor de reële economie. Het effect kan wel eens groter zijn dan gedacht, waarbij de kans er dik in zit dat de recessie toch harder toeslaat dan gedacht.

3. ECONOMISCHE GROEI

In welke mand leggen we onze eieren? Dat is de hamvraag, maar alvorens we die kunnen beantwoorden kan het nuttig zijn om eens te kijken wat de verwachte economische groei is voor 2023. Is deze evenredig verdeeld of zullen er regio’s zijn die er beter voorstaan dan anderen.

De groeiverwachtingen per land voor 2023:

  • BELGIË: 0,6%
  • NEDERLAND: 0,8%
  • DUITSLAND: -0,5%
  • FRANKRIJK: 0,3%
  • POLEN: 0,8%
  • HONGARIJ: 0,6%
  • ITALIE: 0,6%
  • SPANJE: 1,3%
  • EUROPA: 0,5%
  • VS: 0,5%
  • CHINA: 5,2%
  • JAPAN: 1,8%
  • AUSTRALIË: 1,5%

We merken op dat de verwachting van economische groei wereldwijd zeer pover zijn. Wat betreft de verwachtingen komen de Aziatische landen er toch wel beter uit dan Europa of de VS.

In een eerdere post kan je al lezen dat onder de experten het idee leeft dat grondstoffen wel eens een belangrijke factor in de portefeuille kunnen zijn om net dat extra rendement, of net dat extra tikkeltje stabiliteit te genereren.

Dus ik ga de komende weken vooral op zoek naar degelijke bedrijven met een deftige staat van dienst die toch nog wel tegen een aanvaardbare multiple noteren. Ik verwacht deze vooral te vinden in Azië en in Oost-Europa. Het grondstoffenluikje heb ik al een beetje bestudeerd, en er zullen waarschijnlijk nog veel meer interessante bedrijven zijn, maar die toevoeging is ondertussen al gebeurd in de portefeuille.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.