22 februari 2023 | | , , , , ,

NIEUWE SUPERCYCLUS VOOR GRONDSTOFFEN OP KOMST?

Grondstoffen zijn onmisbaar voor onze maatschappij. Het zijn de bouwstenen voor alles wat we rondom ons kunnen vinden. De naam zegt het zelf, het is de grondstof, het begin van allerlei producten die we dagdagelijks gebruiken.

Beleggen in grondstoffen is niet altijd even gemakkelijk omwille van het cyclische karakter gedreven door de economische cyclus waarin we ons bevinden.

De laatste periode vang ik meer en meer berichten op dat er mogelijks een supercyclus op komst in het grondstoffenverhaal. Dit kan dan wel een mooie opportuniteit bieden om mee te surfen met het opwaartse potentieel van deze grondstoffen.

WAAROM KUNNEN WE POSITIEF ZIJN OVER GRONDSTOFFEN?

Ik las onlangs de beweegredenen van Daniel Sullivan (Janus Henderson) waarom hij positief is met betrekking tot de mogelijks aankomende supercyclus. Vooral is hij overtuigd van de mogelijkheden omdat de verandering in de energiewereld hiervan de aandrijfmotor is. Waarbij de energietransitie niet iets is van een paar jaar, maar van enkele decennia. Dit schept een gunstig klimaat voor de vooruitzichten van de grondstoffen op de langere termijn.

Verder heeft Daniel het over volgende punten:

  1. Prijsdaling grondstoffen
  2. Geen typische grondstoffencyclus op dit moment
  3. Krapte op de olie- en gasmarkt
  4. Comeback van China
  5. Historisch lage prijzen voor de edelmetalen
  6. Gevolgen hoge energieprijzen voor productie van metalen
  7. Werking van de mijnbouw.

PRIJSDALING GRONDSTOFFEN

De meeste grondstoffen zijn de laatste tijd sterk in prijs gedaald. De hogere prijzen liggen al weer een tijdje achter ons. De mogelijkse recessie is al ingeprijsd.

GRONDSTOFFENCYCLUS

Een normale cyclus leidt in een hoogconjunctuur tot veel vraag en ook tot meer aanbod. Krijgen we een recessie is er veel meer aanbod dan vraag met een neerwaartse druk op de prijzen tot gevolg. De laatste periode was dit helemaal niet het geval. Er is amper een stijging van het aanbod vastgesteld, en voor sommigen grondstoffen helemaal geen. De oorzaken moeten we niet ver gaan zoeken, Corona en de oorlog in Oekraïne hebben de grondstoffenwereld helemaal op zijn kop gezet. Olie- en gasprijzen dalen momenteel sterk omdat er veel voorraden zijn opgebouwd in 2022 als reactie op mogelijke tekorten, die uiteindelijk voorlopig blijken mee te vallen.

KRAPTE OP OLIE- EN GASMARKT

Er wordt uitgegaan van een krapte op de olie- en gasmarkt gedurende de eerstvolgende jaren. Dit noopt landen ertoe om meer en meer in te zetten op alternatieven. Bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens zullen zorgen voor hogere vraag naar grondstoffen.

COMEBACK VAN CHINA

Als we terug kijken naar 2004 – 2008, toen we ook een supercyclus meemaakten in het grondstoffensegment, was China de motor van deze cyclus. De laatste periode was China de afwezige op het strijdtoneel. Nu de lockdowns achter de rug zijn, de bedrijven in mainland China terug volledig operatief zijn, kan China zijn plaats terug innemen. Als ze net zoals Europa ook aandacht schenken aan de omschakeling in energievormen, zal dit de vraag naar grondstoffen enorm boosten. Als iedereen zijn koek van de beschikbare grondstoffen wil, zal dit de prijs ook ten goede komen.

EDELMETAAL NOTEERT AAN RELATIEF LAGE PRIJZEN

Rekening houden met de inflatie noteren de edelmetalen aan een historisch gezien relatieve lage prijzen. Een moeilijkere bevoorrading en een grote vraag kan het neerwaarts momentum wel eens tot stilstand brengen, en volledig omkeren.

HOGE ENERGIEPRIJZEN

De hoge energieprijzen die we de afgelopen tijd hebben meegemaakt, hebben de metaalproducenten stokken in de wielen gestoken. De productie van aluminium, van staal en aanverwanten werd gedeeltelijk aan banden gelegd. De investeringen bleven ook uit. Je zou kunnen aannemen dat de geringste extra vraag een mooie stimulans is voor de prijzen.

MIJNBOUW

De vraag naar metalen allerhande zal alleen maar toenemen de komende periode, zeker aangewakkerd door de energietransformatie die wereldwijd aan de gang is. Al de benodigde metalen zullen door mijnbouw aan de oppervlakte gebracht worden. Het is alleen niet zo simpel om even een mijn te beginnen. Vooraleer een mijn operationeel is, zijn we jaren op weg. De nodige onderzoeken of de bodem wel rijk genoeg is, de vergunningen en de rest van de administratie om dan vervolgens als dit allemaal in orde is, te kunnen beginnen met de exploratie van het gebied. Dit is dus een proces van jaren.

In een artikel dat al dateert van november 2022, schrijft ook Lipper Alpha dat we wat betreft grondstoffen wel eens naar de “nieuwe roaring twenties” op weg zijn. Er wordt verwacht dat grondstofproducenten een bloeiend decennium tegemoet gaan. Lipper Alpha biedt financiële diensten aan. Het voorziet bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen, professionele investeerders en fondsen van analytische data.

Hiermee spreken ze de belegger tegen. Omwille van het negatief heersende sentiment worden ook de grondstofprijzen mee naar beneden getrokken. De uitleg van een belegger is simpel. We stevenen af op een recessie en dus zal ook de vraag naar grondstoffen sterk afnemen.

In dit verhaal wil Lipper nog wel mee gaan, maar ze zien één grote maar:

Zowel de mijnsector als de energiesector hebben al jaren ondermaats geïnvesteerd, omdat er een afwachtende houding is aangenomen met betrekking tot de energietranformatie.

Zelfs al zou de wereldeconomie in een recessie belanden, stevenen we volgens verwachtingen van Lipper af op schaarste.

We hangen nog wel een tijdje vast aan olie en gas omdat deze de 4 pijlers van onze beschaving ondersteunen, zijnde beton, staal, kunststof en ammoniak. Er wordt volop ingezet in de zoektocht naar alternatieven, maar voorlopig is er nog niets gevonden wat de belangrijke rol van olie en gas bij deze producten kan overnemen.

Een windturbine van 1,5 megawatt (general electric) bestaat uit 190 ton staal, 600 ton beton en 9 ton koper. Zo heb je een voorbeeld van wat er aan de vraagzijde zich afspeelt.

Aan de aanbodzijde daarentegen, zullen we geconfronteerd worden met daling van het aanbod. De mindere investeringen hebben zich gemanifesteerd sinds de kredietcrisis van 2008. Lagere investeringen zal met de nodige vertraging onverbiddelijk leiden tot minder aanbod.

Als we de S&P GLOBAL mogen geloven zal de energietransitie de vraag naar koper tegen 2035 verdubbelen. Anders gezegd zal het aanbod koper met 5% per jaar moeten toenemen. We zien dat het aanbod koper tussen 2000 en 2020 maar met 2,5% per jaar is toegenomen.

De vergelijking die met de roaring twenties gemaakt wordt, komt van een zekere Adam Rozencwajg, die verbonden is aan investeringsmaatschappij Goehring.

In de jaren ’20 waren de investeringen in de mijnbouw ook aan de lage kant, ten gevolge van het kapitaal dat naar nieuwe technologieën gingen, zoals radio, auto en elektriciteit. In de ’20s hadden we dus ook te maken met hoge grondstofprijzen, maar als we iets verder kijken dan onze neus lang is, zien we tussen 1929 en 1937 dat de wereldeconomie in een recessie belandde. De beurs deed het rotslecht, kelderde, enkel de mijnbouwaandelen behaalde positieve returns.

Tijdens mijn ontdekkingstocht in de wondere wereld van het beleggen, kom ik vaak één ding tegen dat mensen met veel meer jaren op de beleggingsteller dan mezelf vertellen: ” de geschiedenis herhaalt zich”.

Vandaar ook dat ik mijn beleggingsportefeuille een beetje uitgebreid heb met een aantal bedrijven actief in grondstoffen.

Ben je benieuwd naar mijn investeringscase, bekijk dan zeker de presentaties over de bedrijven waarin ik een kleine participatie heb genomen. Het is geen beleggingsadvies, als belegger ben je zelf verantwoordelijk of dit soort beleggingen in je portefeuille thuishoren al dan niet.

Zimplats holding, noterend in Australië maar actief in Zimbabwe. Kernactiviteiten zijn gericht op metalen van de platinum group, zoals platinum, palladium, rhodium, …

Lynas Rare Earths, noterend in Australië, beschikken met MT weld over de grond het rijkst aan neobydium en praseodynium wereldwijd. Deze 2 rare earth metalen vinden toepassing in zware magneten ( windturbines, elektrische auto’s).

KGHM, een Poolse mijnbouwer actief in koper. De slogan is ” altijd koper”. Deze heb ik zelf niet in portefeuille, maar hebben we al een tijdje in de beleggingsclub waarvan ik lid ben.

BRON

IEX.NL / LIPPER ALPHA / DANIEL SULLIVAN

1 Comment on “ NIEUWE SUPERCYCLUS VOOR GRONDSTOFFEN OP KOMST?

  1. 28 februari 2023

    […] een eerdere post kan je al lezen dat onder de experten het idee leeft dat grondstoffen wel eens een belangrijke […]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.