9 februari 2023 | | , ,

JAARRENDEMENT 2022

Het jaar 2022 is voor vele beleggers een jaar om snel te vergeten. Heel veel volatiliteit op de markten door de variatie aan gebeurtenissen wereldwijd. De nasleep van het Covid-gebeuren, de oorlog die Poetin gestart is op het grondgebied van Oekraïne en daarbij ook nog de provocatie van China richting Taiwan zijn een aantal van de vele dingen die het beursjaar op een niet zo positieve manier gestuurd heeft. De markt, de belegger houdt niet van onzekerheden. Dat weegt dan ook op het sentiment met de nodige dalingen tot gevolg.

Beste lezer, ik heb jullie ook al ingelicht over wat me in juni 2022 is overkomen. Het lichaam besliste om even in pauze-modus te gaan. Voor een langere periode was elke cognitieve belasting onmogelijk. Vertaal dit naar de portefeuille, naar opvolging toe was er niet veel sprake. De portefeuille was, en is nog steeds, toch wel vrij dynamisch opgebouwd. Door de aanwezigheid van een aantal opties is een consequente opvolging toch een vereiste. In de periode tussen augustus 2022 en oktober 2022 was er van de opvolging weinig of geen sprake. In oktober heb ik stevig moeten ingrijpen op uitstaande geschreven put opties. Er waren er meerderen, maar één voorbeeld was het volgende: Ik had op Adobe een put optie geschreven expiratieprijs $340, terwijl de koers op dat moment $390 a $400 aantikte. Deze opties liep een paar maanden en daar had ik een premie voor gekregen van $300. Ik dacht dat dit gemakkelijk binnenliep maar dat viel even tegen. Op een paar dagen tijd zakte de koers van Adobe volledig onderuit. De koers zakte op een paar dagen voor expiratiedatum van de optie tot $280 en zelfs nog iets lager. Ik heb toen die optie teruggekocht tegen $4000. Om dit verlies te compenseren heb ik wel opnieuw een put optie geschreven met uitoefenprijs $240. Deze loopt wel langer in tijd, tot januari 2025, maar daarvoor kreeg ik een premie van $4600. Dus de teruggekochte optie komt voor 2022 in de boeken als verlies, maar als ik de nieuwe optie waardeloos kan laten aflopen, is dit enkel een papieren verlies geweest. Op moment van schrijven zou ik deze optie nu kunnen terugkopen voor $1850. Dus er is al wel degelijk vooruitgang geboekt. Ik had zo een aantal opties uitstaan die ik allemaal heb teruggekocht. Denk maar even wat voor effect dat heeft voor het rendement op de portefeuille in 2022. Al bij al valt het nog redelijk mee. Geen onoverkomelijke diepe kloven die niet helemaal meer kunnen dichtgereden worden, neen, dat niet.

De grote indexen, MSCI WORLD en de S&P500 noteren over het ganse jaar een krimp van iets meer of iets minder dan 19%. Dat is toch al behoorlijk. De grote Tech-bedrijven deelden stevig in de malaise. Omdat de Bel20 uit minder technologie-aandelen bestaat is hier het verlies dan ook beperkt gebleven tot net geen 12%.

Als ik dan naar mijn eigen portefeuille kijk, heb ik een verlies van meer dan 36% moeten slikken. In het stukje hierboven lees je waarom er op de eigen portefeuille een vermindering van meer dan 36% heeft plaatsgevonden.

Op zich allemaal niet zo erg, we weten wat de oorzaak is en doen er alles aan om dit toekomstgericht te kunnen vermijden.

Als ik dan even naar het rendement ga kijken sinds ik actief ben op Lynx ( sinds midden 2019) is ondanks de zware terugval van afgelopen jaar, dit nog best mooi te noemen.

Sinds midden 2019 blijft de portefeuille het nog net iets beter te doen dan de MSCI WORLD en de S&P500. Daar ben ik nog altijd wel een beetje blij mee.

We zijn ondertussen meer dan voldoende hersteld en we vatten 2023 terug aan met bergen vol goede moed om er een beter jaar van te maken dan 2022

Afspraak om de resultaten van 2023 te bekijken binnen 12 maanden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.