20 februari 2023 |

DIGITALE BETALINGEN BLIJVEN AAN KRACHT WINNEN

HEB JE AL EENS 10 BILJOEN DOLLAR OP EEN HOOP ZIEN LIGGEN?

Neen, ik ook niet. Maar als we de som nemen van alle digitale betalingen die dit jaar wereldwijd gedaan worden, wordt dit geschat op 10 biljoen dollar.

Volgens experten wordt er een schatting gemaakt dat dit de komende jaren, telkens nog met gemiddeld een slordige 12% op jaarbasis zal toenemen.

WAAR VINDEN WE DIE DIGITALE BETALINGEN TERUG?

Iets meer dan 60% van deze betalingen kunnen we toeschrijven aan de e-commerce. Als jij of ik winkel bij bijvoorbeeld Amazon, Aliexpress, en andere online-winkels maken we met zijn allen gebruik van het digitale betalingsverkeer.

Het andere gedeelte is de gewone betalingen bij bijvoorbeeld de kleine kruidenier om de hoek met de gewone bankkaart en/of kredietkaart.

Nog een klein percentage kunnen we catalogeren onder de noemer digitale overschrijvingen. Gedaan met zelf alles nog in te vullen op een papieren overschrijvingsformulier.

Geografisch zien we dat China de kop wegkaapt, wat betreft digitale betalingen. Circa 40% van deze betalingen gebeurt in China.

Daar waar we in de Westerse Wereld nog vaak werken met gewone bankkaarten en kredietkaarten, zien we in Oost-europa, China en India ook de digitale wallet aan sterkte winnen. Ook de opkomende Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse economieën vinden hun weg naar de digitale wereld. Zij worden op hun beurt deze richting ingeduwd omdat het bankennetwerk bijlange na niet zo ontwikkeld is in onze Westerse Wereld.

WAT ZIJN NU DIE DIGITALE BETAALMETHODEN?

Digitaal betalen kan op verschillende manieren.

  • PAYPAL
  • iDEAL
  • MASTERCARD / VISA / AMERICAN EXPRESS
  • DIGITAL WALLET

Voorbeelden van de Digital Wallet zijn:

  • ALIPAY ( Azië)
  • WECHATPAY (Azië)
  • MERCADO PAGO ( Argentinië)
  • PAG SEGURO & BOLETO ( Brazilië)

Hoe dat er betaald wordt is regio gebonden. Noord-Amerikanen en Canadezen hebben een voorliefde voor de kredietkaart, terwijl in China voor 2/3 van de digitale transacties gebruik wordt gemaakt van de digitale wallet.

Als belegger is het interessant om te weten welke trends zich wereldwijd beginnen te profileren. Daar kunnen we weer mooi van profiteren.

Is het belangrijk om te weten welk betaalmiddel de Chinese, Marokkaanse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse bevolking gebruikt tijdens hun aankopen? Je zou kunnen zeggen dat het de ver van je bed show is, maar als we tijdig de trends ontdekken, kunnen we hierop inspelen.

Ook voor onze plaatselijke bedrijven is dit interessant welke betaalmiddelen gemakkelijk in omgang zijn als er internationale handel wordt gedreven.

Er wordt verwacht dat de digitale wallet wereldwijd nog sterk aan invloed zal winnen. Als deze verwachtingen ook gehaald worden, zal dit nadelig zijn voor de kredietkaartbedrijven. Het zal nog niet voor morgen zijn, maar als de verwachtingen ook maar een beetje uitkomen, zullen in de betalingswereld de kredietkaarten aan marktpositie inboeten en misschien wel helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Wie zal het zeggen.

BRON: Nathan Dewaele (businessam) / mobiletransaction.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.