13 mei 2022 |

NEGATIEF BEURSKLIMAAT EEN VAT VOL OPPORTUNITEITEN

Elke beursdip, ook deze die momenteel aan de gang is, biedt mogelijkheden om aandelen van kwalitatieve bedrijven tegen een “gunstprijsje” te kunnen kopen. De belegger panikeert niet met dalende beurskoersen, maar maakt gebruik van de kansen die deze periode met zich meebrengen.

WAAROM IS PANIEK NIET NODIG?

De beurs en de aandelenkoersen zijn geen exacte wetenschap, maar een aantal fenomenen herhalen zich toch vaak genoeg om hierin een bepaald patroon te kunnen vaststellen.

  • Circa om de 5 jaar dalen de beurzen met 30% of zelfs nog meer.
  • Een 5-tal keer per jaar heb je echt volledig negatieve dagen van -2% of meer.
  • Elk jaar is er wel eens een periode van daling, waarbij er een dip is van 10 a 15%.

Wat leert ons de analysen uit het verleden nog?

  • Op de lange termijn kloppen de markten de inflatie met sprekend gemak.
  • Kopen op het hoogtepunt en verkopen op het dieptepunt is 100% garantie voor mislukking.
  • Vermijd beïnvloeding van allerlei mediakanalen. Deze zijn enkel goed om in minder goede tijden de angst nog wat aan te wakkeren.

HOE HALEN WE VOORDEEL UIT DALENDE BEURSKOERSEN?

Of de beslissingen nu aan de hand van de technische of de fundamentele analyse genomen worden, maakt allemaal niet uit, maar zorg voor structuur bij deze beslissingen.

Deze structuur helpt de belegger om beslissingen te nemen die niet emotioneel gedragen zijn.

  • MAAK EEN LIJSTJE MET BESLISSINGSREGELS
  • VOLG DEZE NAUWGEZET ( uitschakelen van emoties bij het nemen van beslissingen )
  • LAAT DE MEDIA VOOR WAT ZE IS

Een “goede” belegger, waarbij goed een relatief begrip is, heeft steeds zijn huiswerk gemaakt. Dit om klaar te zijn wanneer de volgende dip zich aandient, om hiervan te kunnen profiteren.

HOE PROFITEER IK VAN DEZE OPPORTUNITEITEN?

Het is niet omdat de aandelenkoersen van de bedrijven met 20 a 30% dalen, dat deze bedrijven van de éne dag op de andere dag rommel worden.

Ik neem mijn beslissingen puur op de fundamentele analyse, waarbij ik een aantal regels heb gedefinieerd waaraan het aandeel moet voldoen, alvorens een potentiële aankoop te kunnen zijn/worden.

Als doorgedreven hobby spendeer ik toch vrij veel tijd om aandelen te bekijken of ze voldoen aan mijn beslissingsregels. Na verloop van tijd ontstaat er zo een kooplijstje met aandelen die aan de vooropgestelde regels voldoen.

Het is niet omdat de aandelen op het lijstje komen, dat ze ook onmiddellijk worden aangekocht. Zo groot is de cashbuffer op dit moment ook niet, om dat te kunnen verwezenlijken, maar daar werken we aan.

HOE GAAN WE TE WERK?

  • VOLDOENDE ANALYSEN MAKEN
  • KOOPLIJSTJE SAMENSTELLEN
  • VOLDOENDE CASHBUFFER HEBBEN ( in mijn portefeuille tussen 10 en 20% van het totaal)
  • LIMIETORDERS INGEVEN

De orders die ik dan ingeef om aandelen te kopen, gebeuren altijd met een limiet. In een dalende markt geef ik een limietorder in om aan te kopen aan de koers die 25% lager ligt dan de koers aan welke ik de aandelen anders zou aangekocht hebben. Zolang de koersen de bodem niet bereikt hebben, laat ik de limiet staan. Het is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk in te schatten, maar wanneer ik denk dat de koersen de bodem bereikt hebben, en de limietorder is niet uitgevoerd, pas ik de aankoopkoers aan, indien ik het aandeel echt in portefeuille wil hebben.

VOORBEELD:

Ik heb voor aandeel X een analyse gemaakt, waarbij voor alle beslissingsregels een positief antwoord is. De koerswaarde van dit aandeel waarbij de beslissingsregels positief zijn is 25 euro.

De markten zijn in dalende lijn, waarbij ook de koers van het aandeel gezakt is tot 22,5 euro. Voor mij wordt dit aandeel super interessant.

Ik stel een aankooporder in met een limiet, waarbij aankoopkoers 25% lager wordt ingesteld dan 25 euro, = 18,75 euro.

Zakt de koers tot 18,75 euro, wordt de order uitgevoerd en heb ik een mooie aankoop verwezenlijkt. De koers zakt niet tot 18,75 euro. De daling is gestopt op 19,50 euro en het lijkt dat de ommekeer terug is ingezet, wat uiteraard moeilijk te voorspellen is. Dan zal ik de limiet aanpassen naar boven toe, om toch nog zo laag mogelijk te kunnen inkopen. Maak je geen illusies, de markt timen is misschien wel het moeilijkste wat er is, en is trouwens ook niet zo belangrijk bij het aankopen van kwalitatieve aandelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.