3 mei 2022 |

IS DE VERVALDATUM VAN WELVAARTSTAAT BELGIË WELDRA IN ZICHT?

Het IMF heeft deze week een update gegeven over de economische vooruitzichten. Voor de economische groei zijn de vooruitzichten negatief bijgesteld, terwijl de inflatievooruitzichten opwaarts zijn bijgesteld.

Absoluut geen positief nieuws wetende dat momenteel de focus van onze regering gericht is op het behoud van de koopkracht.

Kan België het hoofd bieden aan deze negatieve vooruitzichten of gaan we met zijn allen de dieperik in?

1.GROEIPROGNOSE

De vooruitzichten van het IMF voor de periode 2023 – 2027 stelt dat België een jaarlijkse economische groei van 1,3% zal kunnen realiseren. Op Japan en Italië na, is dit het laagste cijfer van de klassieke industrielanden. Onze buurlanden zouden het volgens de voorspellingen net iets beter kunnen doen met een groei van 1,6 tot 1,8%. Je zou kunnen denken dat dit toch geen groot verschil is. Maar bekijk het over de verschillende jaren, en het verschil is wel degelijk merkbaar.

TOTAALTOTAALTOTAAL
20231.3%1.3%1.6%1.6%1.8%1.8%
20241.3%2.62%1.6%3.22%1.8%3.63%
20251.3%3.95%1.6%4.88%1.8%5.50%
20261.3%5.30%1.6%6.55%1.8%7.40%
20271.3%6.67%1.6%8.26%1.8%9.32%

In vergelijking met een groei van 1,6% tot 1,8% verliezen we aan terrein als de vooruitzichten ook werkelijkheid worden.

De ruimte voor stijging van de koopkracht, de ruimte voor het behoud van het welvaartsniveau zal minimaal zijn.

Het geweer zal dringend van schouder moeten veranderen, of we gaan een regelrecht fiasco tegemoet met zulke magere groeicijfers. We lopen nu al constant tegen bepaalde problemen aan:

  • geschikt personeel vinden.
  • mobiliteit met alle files en openbaar vervoer dat niet toereikend is.
  • overheidsinvesteringen die niet voldoende zijn.
  • loonhandicap

Het zou beter zijn op deze bovenstaande problemen te focussen op de lange termijn, dan nu op korte termijn het probleem van koopkracht proberen aan te pakken. ( maar hier spelen de vakbonden met hun kortzichtigheid ook hun rol in)

2. OVERHEIDSFINANCIËN

Omdat we vandaag geconfronteerd worden met een inflatiecrisis, doet de overheid er alles aan om de koopkracht in stand te houden. Als we het IMF mogen geloven heeft ons landje daar eigenlijk geen ruimte voor. Volgens de prognose zou het overheidstekort in 2027 voor België nog altijd 5,4% van het BPP bedragen. Hiermee zou België dan de koploper zijn binnen de klassieke industrielanden.

Dit alles is te verklaren omdat België ook de grootste overheidsuitgaven heeft. De overheidsuitgaven zijn 54,8% van het BPP.

Heeft er iemand een idee aan wat deze centen uitgegeven worden?

De situatie is al niet rooskleurig, en zal niet verbeteren wetende dat we als land nog voor grote kosten staan:

  • de vergrijzing
  • de broodnodige inhaalbeweging omtrent overheidsinvesteringen
  • de transitie naar duurzaamheid

Natuurlijk zo slim dat onze regeringsleiders ook zijn, zullen ze deze brok wel doorschuiven naar de volgende legislatuur. Er ontbreekt duidelijk een “VISIE” bij onze beleidsmakers en daar gaan wij als trouwe onderdaan de dupe van zijn.

Om het met een populaire quote te zeggen van wijlen Jean-Luc Dehaene:

” EEN PROBLEEM DIENT PAS OPGELOST TE WORDEN WANNEER HET ZICH STELT”

Als onze regeringsleiders het probleem voor zich blijven uitduwen, doen of ze zich niet bewust zijn van het probleem, en er niet effectief naar handelen, zullen we nog moeilijke tijden tegemoet gaan.

Ik heb het idee dat we met België aan het afglijden zijn naar het niveau van een 3de-wereld land, met dat verschil dat we iets meer ontwikkeld zijn. Maar dat is natuurlijk mijn eigen visie.

Het is mijn rotsvaste overtuiging dat we ons eigen pad moeten zoeken, dat we zelf moeten zorgen voor onze zorgeloze toekomst, onze zorgeloze oude dag.

Beleggen op de beurs biedt mogelijkheden om zelf hiervoor te zorgen waardoor je na verloop van tijd onafhankelijk kan worden van anderen.

* bron: Bart van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.