11 maart 2022 |

MIJN START OP DE BEURS

Het is een algemene wijsheid om te beleggen met centen die je kan missen, die je niet nodig hebt in het dagdagelijkse om van te leven. Om naar een bepaald niveau te groeien, om je vermogen te zien groeien, keer je op het begint van de maand eerst een bedrag aan jezelf uit. Als het huiswerk goed gemaakt is, weet je perfect wat je op een maand, uiteraard zonder de onaangename verrassingen, nodig hebt om te leven. Keer jezelf een bepaald bedrag per maand uit, zodat je dit op het einde van de maand niet opdoet aan onbenulligheden omdat je toch nog iets over hebt.

Afhankelijk van de grootte van dit bedrag kan je bekijken wat de mogelijkheden zijn op de financiële markten.

Ikzelf heb dat jaren geleden ook op deze manier gedaan. In het begin van de maand schreef ik tussen 200 a 400 euro over op mijn beleggersrekening. Centen die ik zeker niet nodig had om van te leven. Dit terwijl er wel een buffer was aangelegd voor onverwachte kosten.

Dit zijn niet de grote bedragen waarvan je denkt om mee naar de beurs te stappen, dat klopt. Ook de kleine bedragen dragen mee tot het grote succes, tot een bevredigend resultaat.

Persoonlijk vind ik 1000 euro per aankoop een minimum als we spreken over individuele aandelen. De beurstaks, het commissieloon van de broker en de eventuele wisselkoerstransactie maakt dat je al snel aan + 1% kosten zit bij een transactie. Op een buitenlandse beurs kan dit al snel oplopen tot 2,5% of zelfs nog meer. Zeker op kleine bedragen tellen de kosten sterk door. Stel dat je maar 400 euro hebt om te beleggen. Om de order in te leggen heb je 7,5 euro kosten + 0.35% beurstaks. De totale kostprijs is dus al 2,22%. Beleg je op één van de markten waar de commissie al 14 euro of meer bedraagt, zie je de kost alleen maar stijgen. Bij 14 euro commissie zit je met een order van 400 euro al aan bijna 4% kosten. Om dit goed te maken moet je al goed presteren.

Met de 200 a 400 euro per maand wat ik mezelf gunde om actief te zijn op de financiële markten had ik niet voldoende om elke maand een individueel aandeel te kopen. Wat kon er wel?

Ik belegde in het begin via de Deutsche Bank, en ik merkte dat zij, en een groot aanbod hadden van fondsen, en dat veel van deze fondsen ook aangeboden werden zonder instap- en uitstapkosten. Scheelt een flinke slok op de borrel in het rendement. Bij een grootbank bijvoorbeeld kan je snel 2% a 3% in- en uitstapkosten aangerekend worden. Dus ik ging op zoek naar fondsen waarin ik iedere maand een bedrag in stopte. Het voordeel van een fonds is dat je voor een klein bedrag kan instappen bij de meesten, voor 100 euro of 100 dollar lukt dit al. Ik selecteerde 2 fondsen waarin ik iedere maand 100 euro in belegde.

Een investering van 1200 euro per fonds per jaar. Hierbij kwam dan in het geval van winst een extra rendement. Het lukte om toch een rendement te behalen dat rond de 10% uitkwam. Dus 1200 euro + 10% = 1320 euro, dit per fonds maakte dat ik op het einde van het jaar 2640 euro had. Van beide fondsen verkocht ik voor een bedrag van 1100 euro, dat ik op die manier kon gebruiken om individuele aandelen van te kopen.

Resultaat was dat ik 2 individuele aandelen kon aankopen, nog een restbedrag in de fondsen had zitten, en opnieuw elke maand 100 euro in de 2 fondsen belegde.

Door dit bewust jaar na jaar te doen, ben je in de mogelijkheid om in je eigen behoeften te voorzien, zonder dat je moet inboeten op je levensstandaard, zonder dat je jezelf bepaalde dingen moet ontzeggen.

Ook al zullen er jaren bij zijn dat er op de beurs geen winst wordt behaald, als er voldoende tijd is, wordt dit altijd wel terug rechtgezet indien belegd in kwaliteit.

2 Comments on “ MIJN START OP DE BEURS

  1. 7 augustus 2022

    […] niet voldoende groot om dit te kunnen doen. Hoe ik dit heb opgelost kunnen jullie lezen in mijn start op de […]

  2. Charlene

    30 november 2022

    It’s really a cool and hlpful piece off info.
    I’m satisfied that you simnply sharsd thgis helppful information with us.
    Please stay us informed lke this. Thank for sharing.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.