11 maart 2022 |

MIJN BEGINNERSFOUTEN

De eerste horde is overwonnen. De zéér verstandige keuze om te gaan beleggen is genomen. Iedereen snackt naar dat extra rendement, spaarboekjes brengen niets meer op terwijl het leven duurder en duurder wordt. Beleggen is dan de verstandigste keuze om het extra rendement te behalen en om de huidige levensstandaard te blijven volhouden.

Beleggen is niet zonder risico, dus de nodige aandacht is zeker wel op zijn plaats. Zoals bij vele dingen die voor de eerste keer gedaan worden, loopt er al wel eens iets mis. Natuurlijk is dit bij beleggen niet anders.

Het is vaak de onwetendheid die mensen tegen houdt om effectief te gaan beleggen. Het is ook deze onwetendheid, eens de stap naar de beurs genomen, dat de oorzaak is van mogelijke grote verliezen in het begin van de carrière als belegger. De appetijt in beleggen krijgt een serieuze knauw, beleggen wordt zelfs terug de rug toe gekeerd.

Ik heb even een lijst gemaakt van de fouten die ik in het begin maakte, en ja dit ging ook gepaard met stevige financiële verliezen.

NIET VOLDOENDE KENNIS.

Het is belangrijk om toch een beetje beslagen op het ijs te komen, alvorens jezelf in het beleggersavontuur te storten. Lees eerst even wat de verschillende mogelijkheden zijn waarin je kunt beleggen en wat deze vormen inhouden. Er zijn obligaties, fondsen, individuele aandelen en zoveel meer. In het verleden kon je zelf als particulier beleggen in CFD’s. Dat werd mooi voorgesteld. Je belegde in bijvoorbeeld een aandeel via een CFD. Kostprijs aandeel was 10 euro, voor de CFD betaalde je 1 euro en de rest werd voorgefinancierd door de broker. Ik kende weinig van dit product maar op korte termijn snel centen verdienen, ja waarom niet. Dat was toch een redelijk zure appel die ik heb doorgeslikt. Les 1: zorg dat je een beetje begrijpt in wat je belegd, er is voldoende informatie beschikbaar om de “risico’s” te duiden. Lukt het niet met de online informatie, vraag raad in je omgeving aan degene die al langer aan t beleggen zijn.

LATEN LEIDEN DOOR ANDEREN.

Welk aandeel, welke obligaties of welk fonds moet ik kopen? Natuurlijk is dit in het begin een lastige onderneming om iets te vinden in het grote beleggersbos. Wat ik voornamelijk hoor bij beginnende beleggers is dat zij zich laten inspireren door anderen. Op zich niets mis mee, maar vergeet zeker niet om het huiswerk zelf ook te maken. Het is niet omdat persoon x aandeel y als tip geeft, dat je de tip zonder nadenken moet volgen. Ook ik ging in het begin voort op de tips die ik las op het internet, op de tips die door mijn omgeving werden ingefluisterd. Daar kunnen goede dingen bij zitten, bij die tips, maar zeker even vaak is dit niet het geval. Laat je niet blindelings leiden door de verhalen van anderen, maar bekijk iedere aankoop met het kritische oog, en zeker de aankooptips die je van anderen krijgt. Waarom zeggen die dit? Is dit voor mij ook een gepast instrument? Voldoet deze belegging aan mijn selectiecriteria?

ER IS GEEN CONSISTENTIE.

Dit sluit een beetje aan op de vorige 2 punten. Je begeeft je op de financiële markten en je doet maar wat. Dit kan goed meevallen en positief uitdraaien, maar vaak op langere termijn is dit geen recept om succesvol te zijn. In het begin ontbreekt de kennis en laat je je al te gemakkelijk leiden door de verhalen van anderen. Het is dus belangrijk om voldoende kennis op te doen, voldoende informatie te vergaren. Met deze informatie kan je een bepaald doel vooropstellen. Bijvoorbeeld dat elke aankoop aan deze minimumvereisten moeten voldoen. Dan heb je voor jezelf al een soort van “systeem” opgezet om gericht te beleggen. Na verloop van tijd evalueer je het “systeem”, en pas je aan waar nodig. Ik had in het begin ook geen systeem en modderde maar wat aan. Het is me op die manier een paar keer overkomen dat een aankoop tot 100% van de waarde verloor. Opnieuw een zure appel om te slikken, en als er dan geen kapitaal meer overblijft om verder te doen, is het gedaan. Belangrijk is om te weten, te begrijpen in wat je belegd, of je te laten bijstaan door mensen die dit wel weten. Niet van hak op de tak springen, maar volgens een bepaald stramien beleggen, geeft je meer gemoedsrust. Werkt het vooropgestelde “systeem” niet zo goed, stuur bij waar nodig en evalueer na een voldoende ruime tijd opnieuw.

WINNAARS HOUDEN EN VERLIEZERS VOORTIJDIG AFSTOTEN

Dat is een klassieke “fout” die menig belegger al heeft gemaakt. De eerste beleggerstappen worden gezet. De aangekochte positie noteert na een paar maanden 30, 40 of zelfs 50% positief. De positie wordt verkocht met winst, de belegger is euforisch want dit is een mooi resultaat. Dat klopt ook, het is een mooi resultaat, maar als dan een paar maanden later nog eens terug naar diezelfde positie wordt gekeken, is die positie nogmaals verdubbeld. Verkoop de winnaars niet te vlug. Een bedrijf dat jaar na jaar fundamenteel goed bezig is, en wat zich ook in de koers weerspiegelt, hou je best een beetje bij. Ook al wordt je soms geconfronteerd met correcties, is dit nog geen reden om de aandelen te verkopen. Eerder om te profiteren om bij te kopen.

Hetzelfde is ook waar in de andere richting. Na aankoop zakt de positie met 20, 30 of zelfs 50%. Het oerinstinct zegt dan, we houden het nog maar wat bij, want het zal wel terug herstellen. Als de fundamenten van het bedrijf niet goed zijn, er is een wijziging van management geweest, het bedrijf gaat een andere koers varen, kan het verstandiger zijn om het verlies te nemen en met het resterende kapitaal een andere positie in te nemen. Als het verlies te wijten is aan een algemene correctie op de markt, maar het bedrijf doet het nog steeds fantastisch, dan hoef je je weinig zorgen te maken. De kans dat het goed komt is een pak realistischer dan bij een bedrijf dat niet meer goed presteert. Wat niet wil zeggen dat je de posities blijvend goed moet opvolgen, want er is geen zekerheid op de markten.

TE GROTE POSITIES INNEMEN

Het is verstandig om geen al te grote posities in te nemen in vergelijk met het startkapitaal. Een beginpositie van 2% a 3% is zeker meer dan groot genoeg. Als het met één positie faliekant afloopt, en de positie is 2% van het totaal belegde bedrag, dan heb je nog 98% over.

Als één positie bijvoorbeeld uit 20% van je startkapitaal bestaat, en het loopt volledig mis, zal je al stevig uit de krammen moeten schieten om dit goed te maken. Laat staan dat je er zo 2 of 3 hebt, waarbij het mis gaat.

Uiteraard is het als beginnend belegger niet zo gemakkelijk om maar 2 of 3% in 1 positie te beleggen. Vaak is het startkapitaal niet voldoende groot om dit te kunnen doen. Hoe ik dit heb opgelost kunnen jullie lezen in mijn start op de beurs.

BELEG NIET ALLES IN ” TIJDELIJKE ” HYPES

Je start met beleggen, je komt naar de beurs. Er is een opkomende hype bezig waarbij alle aandelen in die sector stevig aan ‘t stijgen zijn. Beleg dan zeker niet al uw zuurverdiende centen in deze mand. Ook al spreid je over verschillende aandelen, je blijft in dezelfde sector, en loopt een vrij groot risico dat het toch mis kan gaan met verschillende van die aandelen. Je kan er in beleggen, dat is geen probleem, als je gelooft in die sector, beleg dan in 1 of 2 aandelen met een maximum blootstelling van 5% a 6% van de totale portefeuille. Dit zijn aandelen die vandaag “hot” kunnen zijn, maar morgen alweer vergeten, en dan zit je daar mee.

STEL EEN PLAN OP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE PORTEFEUILLE

Aansluiten bij voorgaand punt, kan het zéér interessant zijn om vooraf even na te denken over wat voor soort beleggingen wil ik in mijn portefeuille. Waar voel ik me als belegger goed bij?

Eerder zei ik om geen posities van 10% of meer in te nemen per aandeel. Op zich kan dat wel, maar op een verantwoorde manier. Ook al is bij iedere positie risico aanwezig, bij de éne positie zal dit minder zijn dan bij een andere. Bijvoorbeeld een positie in een holding (genre Sofina, Brederode, …), een positie in een tracker, kan wat meer hebben. Bekijk dit als de fundamenten van je eigen portefeuille. Stel een stevige basis samen van posities waarvan je denkt, die koop ik aan om nooit meer te verkopen. Daarnaast heb je dan de iets meer risicovolle activiteiten, zoals een positie in een hype van het moment. Het risico is hier groter, maar de kans dat je hier een echt mooi rendement op kan verwezenlijken is zeker ook aanwezig. Om het risico op de ganse portefeuille te beperken, want het risico is ook aanwezig dat je in dit segment de totale inleg verliest, lijkt het me dan ook aangewezen om geen al te grote posities in te nemen. Opnieuw in herhaling vallend, een positie van 2% a 3% t.o.v. de totale waarde van de portefeuille is zeker groot genoeg.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.