9 maart 2022 |

HOE BEGIN JE AAN “BELEGGEN”?

Je bent jong of niet meer zo jong en je wilt wat. De gedachte om te gaan beleggen op de beurs dwarrelt rond in het geheugen. Er is geen slechte periode in de tijdspanne van het leven om te starten met beleggen. Natuurlijk hoe jonger je ermee begint, hoe beter je het risico in de tijd kan spreiden.

Hoe begin je nu met beleggen op de beurs, ongeacht of dit in fondsen, obligaties, individuele aandelen of nog andere instrumenten is?

Menig belegger heeft in de beginfase, de ontdekkingsfase leergeld betaald. Dan mag je nog beschikken over de beste, de meest fancy programma’s om berekeningen mee te maken, minder goede inschattingen maken zal je toch blijven doen doorheen je carrière als belegger. Het leergeld dat je in het begin betaald meestal door een stuk onwetendheid, betaal je meestal duur.

Ook ikzelf heb in het begin een aantal keuzes gemaakt die me een flinke duit hebben gekost. Zelfs een paar keer heb ik de volledige inleg zien wegsmelten voor de zon, tot er niets meer van over bleef. Op dat moment is het een redelijk zure appel om door te slikken, maar de aanhouder wint, dus blijven we verder gaan.

Het warm water hoef ik helemaal niet opnieuw uit te vinden, het internet staat vol met lectuur dat over het beleggen is geschreven, dus dat ga ik zeker niet herhalen. Wat ik wel wil meegeven is hoe je aan een stappenplan begint om succesvol te worden op de beurs.

  1. Ga het gesprek aan met mensen die al geruime tijd op de beurs actief zijn, jong en oud. Je zal merken dat er een vaak bij ieder individu een verschil in benadering is, waar je als beginnend belegger veel van kan opsteken, als je de oren spitst.
  2. Ook al ben je ongeduldig om te starten, investeer eerst een beetje van de kostbare tijd om te lezen. Er is voldoende lectuur aanwezig om je in te verdiepen, zowel in boekvorm als online. Voorbeelden: de intelligent investor door Benjamin Graham, Succesvol beleggen is een keuze door Bert van Arkel, de website van het vfb, de website van spaarvarkens, …
  3. Ook online is te vinden hoe anderen het in verleden ervan afgebracht hebben, en op welke manier ze aandelen selecteerden zoals, Benjamin Graham, Joel Greenblatt, Joseph Piotroski, en vele anderen. Bekijk dit zeker ook eens en maak een investeringsplan op. Aan welke voorwaarden moet volgens jouw een aandeel voldoen om aangekocht te worden?
  4. Blijf een voldoende lange tijd bij de vooropgestelde voorwaarden om gepaste lessen te kunnen trekken. Als je vandaag handelt volgens dit systeem, maar volgende maand spring je naar een ander systeem, om vervolgens de maand erna nog eens te wijzigen van systeem, heb je geen consistentie, kan je ook niets leren.
  5. Na een bepaalde tijd de vooropgestelde voorwaarden gevolgd te hebben, bekijk je het rendement. Sommige aandelen zullen het goed gedaan hebben, anderen wat minder. Onderzoek wat de reden is van het minder presteren van sommige aandelen. Pas indien nodig je eigen vooropgestelde voorwaarden een beetje aan. Herhaal dit gedurende de carrière als belegger regelmatig opnieuw.
  6. Hou een dagboek bij van je beleggingsbeslissingen. Wanneer je een order uitvoert, zowel aankoop als verkoop, hou dit ergens bij, en schrijf er ook bij waarom je koopt of verkoopt. Zeker als je een lange termijn belegger bent, weet je na verloop van tijd niet meer waarom je een bepaald aandeel in portefeuille hebt genomen. Best wel handig om daar op terug te kunnen vallen.
  7. Hou de portefeuille overzichtelijk, een goede opvolging is echt wel nodig. Er wordt wel vaak gesproken over een goede spreiding, en uiteraard is dit echt wel nodig, maar het is niet nodig om bijvoorbeeld 50 of meer lijnen in portefeuille te hebben. Bekijk wat tijd je maandelijks wil spenderen aan de portefeuille en neem zoveel posities zolang het op te volgen en comfortabel is. Zoals je kan zien in mijn portefeuille werk ik meestal met ongeveer een 20 posities. Voor mij meer dan genoeg.

Hopelijk steek je hier een beetje van op, en worden de beginnersfouten grotendeels vermeden. Welke de fouten zijn die ikzelf gemaakt hebt, wat het resultaat ervan is, lees je in mijn beginnersfouten.

Fouten is natuurlijk niet de juiste uitdrukking, laten we het beter houden op verkeerde inschattingen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Beurs Speurneus | Alle rechten voorbehouden.